Икономика

Енергиен експерт: Заради некомпетентни решения платихме 1 млрд. лева повече за газ

  07.05.2023 10:40  
Енергиен експерт: Заради некомпетентни решения платихме 1 млрд. лева повече за газ

„Цените на международната борса падаха цяла зима, а в България ние плащахме с 30-40% по-скъп природен газ. Това ни донесе 1 млрд. повече разходи за газ. Август и септември миналата година цените бяха по 350 евро на мегаватчас. Тогава се нагнетяваше газ, и ние многократно предупреждавахме, че тогава не трябва да се купува това гориво. Това е професионализма, да вземеш точното решение.“ Това каза за Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов.

По отношение на петрола цените скочиха, сега пак се върнаха на 75 долара за барел. Има стагнация в икономиката, така че по този начин потреблението на енергийни ресурси намалява, така че би следвало цените да се намалят. В България се случват тези неща, защото се взимат некомпетентни решения. Енергийните експерти в служебното правителство са некомпетентни. От 2015 г. има ядрени отпадъци на АЕЦ "Козлодуй". Трябва да питаме Теменужка Петкова защо не е взела това решение.

„Чирен е пълен на 75%, следващата зима е подсигурена, но платихме висока цена на този газ. Цените се сринаха“, посочи още той.

 

Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14