39 лв. струва килограм български череши, а вносните - от 50 до 80 лева. Това показва проверката на bTV по столичните пазари.
Кирил Добрев, който оглежда около 100 декара череши в кюстендилско обяснява високите цени с вноса. В сезона не очаква обаче покачване.
„Тука сланата не можа да унищожи черешите, обаче след това не се опрашиха добре в резултат на неблагоприятното време и реколтата няма бъде много добра“, твърди той.
„Черешопроизводството без преработващи предприятия в района на кюстендилска област е неперспективно“, твърди Кирил Добрев.
„Реколтата тази година се очаква да е по-слаба заради студеното време в края на март и повредените цветове. Цените се очаква да са по-високи от миналата година“, категорични са от асоциацията на овощарите.
Разходите за труд и по-скъпите препарати за защита тласкат цените нагоре, обясниха от асоциацията. Така ранните сортове родно производство се очаква да стигнат до крайния клиент на цени между 6-10 лева за килограм, а с масовото предлагане цените вероятно ще паднат до 4-5 лева, прогнозират още от бранша.