Икономика

Първите български череши: Килограмът им струва 39 лева

  08.05.2023 20:13  
Първите български череши: Килограмът им струва 39 лева
  google

 

39 лв. струва килограм български череши, а вносните - от 50 до 80 лева. Това показва проверката на bTV по столичните пазари. 

Кирил Добрев, който оглежда около 100 декара череши в кюстендилско обяснява високите цени с вноса. В сезона не очаква обаче покачване.

Снимка: bTV

„Тука сланата не можа да унищожи черешите, обаче след това не се опрашиха добре в резултат на неблагоприятното време и реколтата няма бъде много добра“, твърди той.

Казва, че производителите в региона намаляват, защото трудно покриват разходите си, а добър пазар на едро няма.

„Черешопроизводството без преработващи предприятия в района на кюстендилска област е неперспективно“, твърди Кирил Добрев.

От асоциацията на овощарите прогнозират по-ниски цени след средата на юни, когато се очаква по-масово предлагане на пазара.

„Реколтата тази година се очаква да е по-слаба заради студеното време в края на март и повредените цветове. Цените се очаква да са по-високи от миналата година“, категорични са от асоциацията на овощарите.

Разходите за труд и по-скъпите препарати за защита тласкат цените нагоре, обясниха от асоциацията. Така ранните сортове родно производство се очаква да стигнат до крайния клиент на цени между 6-10 лева за килограм, а с масовото предлагане цените вероятно ще паднат до 4-5 лева, прогнозират още от бранша.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14