Анализи

Отбелязваме Деня на Европа

  09.05.2023 08:52  
Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9-и май, е Денят на Европа -  празник на Европейския съюз, на единството и мира на Стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България денят е обявен за отбелязване с Постановление на Министерския съвет от 29 март 2005 г. 

По повод Деня на Европа по традиция пред сградата на Президентството ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз. Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в тържественото отбелязване на Деня на Европа. На церемонията държавният глава ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част. 

По-рано Румен Радев и Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в Кърджали в открит урок по родолюбие. Той е посветен на Деня на Европа и мястото на България в Европейския съюз 17 години по-късно. На урока ще присъстват ученици от училища - посланици в област Кърджали.

Вицепрезидентът ще се включи и в тържественото отбелязване на седмата годишнина на Регионалната радиостанция на БНР в Кърджали. По повод честването генералният директор Милен Митев ще открие авторска изложба на фоторепортерите от медията под наслов "Очите на Родопите".

Поетично четене по повод днешния Ден на Европа ще има в Чешкия център в София. Представените творби ще са на автори от 10 държави - България, Чехия, Унгария, Полша, Португалия, Гърция, Словакия, Румъния, Испания и Украйна.

Събитието ще премине под наслов „Европа чете“. То се организира от Чешкия център съвместно с посолството на Чешката република у нас и в партньорство с културните институти на Унгария, Испания, Португалия и Полша и посолствата на Гърция, Словакия, Румъния и Украйна, Държавния културен институт към министъра на външните работи и Министерството на културата.

С концерт на откритата сцена пред централното градско читалище "Братство" в Кюстендил ще бъде отбелязан Денят на Европа. Началото е в 18 ч. , а след час ще тръгне шествие от площад „Велбъжд“ към Паметника на загиналите кюстендилци през Втората световна война в центъра на града. Така активисти и граждани ще отбележат Деня на победата.

Освен химна на Европа на концерта пред читалище "Братство" са включени изпълнения  на Фолк Арт Формация с диригент Адела Харалампиева. В програмата ще прозвучат песни от различни фолклорни области на България. 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14