Икономика

Фед: Банковите сътресения могат да предизвикат широка кредитна криза и забавяне на икономиката

  09.05.2023 11:37  
Фед: Банковите сътресения могат да предизвикат широка кредитна криза и забавяне на икономиката

Федералният резерв предупреди, че неотдавнашните банкови сътресения могат да подхранят по-широка кредитна криза, която рискува да забави икономиката на САЩ и да нанесе удар върху цените на активите.

В своя шестмесечен доклад за финансовата стабилност, оповестен снощи Централната банка на САЩ заяви, че въпреки "решителните действия" на американските регулатори и длъжностни лица за справяне с неотдавнашните банкови фалити, притесненията относно перспективите могат да накарат "банките и другите финансови институции да свият допълнително предлагането на кредити за икономиката".

В доклада се добавя, че "рязкото свиване на наличността на кредити би увеличило разходите за финансиране за бизнеса и домакинствата, което потенциално ще доведе до забавяне на икономическата активност".

Според същия доклад "местните банки имат достатъчна ликвидност", но структурните уязвимости продължават да съществуват на пазарите за краткосрочно финансиране. Освен това специфичните фондове за облигации и заеми са изправени пред изходящи потоци и продължават да бъдат податливи на значителни обратно изкупуване, тъй като "те държат ценни книжа, които могат да станат неликвидни по време на периоди на стрес".

Федералният резерв открои ликвидните рискове за животозастрахователите поради високия дял на рискови и неликвидни активи в техните портфейли. "Федералният резерв е готов да се справи с всеки ликвиден натиск, който може да възникне, и се ангажира да гарантира, че банковата система на САЩ ще продължи да изпълнява жизненоважните си роли", заключава документът.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14