Икономика

Бизнесът се оплаква от търговското аташе в Сърбия

  09.05.2023 12:02  
Бизнесът се оплаква от търговското аташе в Сърбия

Туроператори, хотелиери и други представители на бизнеса се оплакват от бездействието на търговското аташе на България в Белград, Сърбия. Това съобщиха представители на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), пише ABCnews.bg. Става въпрос за Александър Ангелов, втори секретар в посолството ни и ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ), който е на пряко подпичение на Министерството на икономиката и индустрията.

„Пишем мейли до търговското аташе за съдествие по проекти в Сърбия, както и за намиране на търговски партньори, но той не отговаря“, обясниха членове на КРИБ. При обаждания казва да му се напише мейл или да се прати такъв до Министерството на икономиката. След това комуникацията спира от всички страни и няма никакво съдействие на бизнеса, казаха представители на големи фирми.

Същите случаи е имало и при туристическия бизнес. Туроператори и хотелиери са искали от Александър Ангелов съдействие преди туристическото изложение през март в Белград. Той въобще не им върнал отговори и не си вдигал телефона, обясниха разярени представители на туристическия бизнес.

„Съгласно установения ред, моля изпратете оплакванията и жалбите към Министерството на икономиката и индустрията“, коментира пред ABCnews Александър Ангелов. От Министерството на икономиката запазиха мълчание по въпроса.

Компании от КРИБ ще искат отзоваването на Александър Ангелов от Сърбия. От Асоциацията на индустриалния капитал в България също не са доволни от неговата работа. Представители на организацията казаха, че няма никакви привлечени инвестиции от Сърбия у нас. По Закона за насърчаване на инвестициите няма сертифицирани проекти със сръбско участие у нас. Освен това външнотърговското салдо е отрицателно и западната съседка внася повече продукция, отколкото България изнася към нея. В допълнение през последните години се наблюдава спад в търговските отношения между двете страни.

Анализът показва, че в износната листа на българските стоки преобладават главно суровини, материали и стоки с ниска степен на обработка. Челните места заемат електрическата енергия, рафинирана мед и медни сплави в необработен вид, петролни продукти, изделия и продукти на химическата и фармацевтичната и стъкларската промишлености.

При вноса челните позиции се заемат основно от суровини, метали и петролни продукти.

Пазарите на двете страни са много близки, допълващи се и предлагат реализация на стоки и услуги както в рамките на ЕС, така и на трети пазари. Представители на Българската агенция за инвестиции и Сръбската агенция за развитие споделиха мнението, че дори и конкуренти в малки проекти, двете страни могат да си сътрудничат в по-мащабни, например за доставки и инфраструктура.

По отношение на участието в приватизацията и реализираните инвестиции в Сърбия, по броя на фирмите си България заема водещи позиции. В съседната страна развиват дейност повече от петдесет фирми с български или със смесен капитал и работят повече от 20 представителства.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14