Икономика

Законът за приемането на еврото ще бъде внесен до месец в Народното събрание

  09.05.2023 14:03  
Законът за приемането на еврото ще бъде внесен до месец в Народното събрание

Законът за приемането на еврото ще бъде внесен до месец в Народното събрание, съобщи зам.-министърът на финансите Методи Методиев по време на дискусия по темата на форум "Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към Еврозоната". По думите му постигането на инфлационния критерий остава основното предизвикателство пред страната ни. 

Вицепремиерът Атанас Пеканов представи преимуществата на членството в еврозоната, основното сред които е "засилването на нашия суверенитет".

България ще влезе в еврозоната тогава, когато всички си свършим работата, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов и припомни, че миналата година е имало "спекулации, че едва ли не ще го направим насила":

"В една доста турбулентна световна среда ние да стоим по-силно на картата, ние да сме там,  където се взимат решения". 

Подуправителят на БНБ Нина Стоянова потвърди, че продължава работата по подготовката на страната ни за приемането на единната европейска валута. Според Стоянова е време за информационна кампания, която да отговори на всички въпроси на хората:

"Това знание да стига до цялото общество на страната и да няма почва за страхове и притеснения във връзка с въвеждане на еврото, защото това е едно значимо и положително събитие за нашата страна".  

В Министерството на финансите се работи по подготовката на необходимото законодателство, допълни зам.-министър Методи Методиев:

"В процес на подготовка е и специален закон за въвеждане на еврото в Република България. А проект на нов закон за Българска народна банка, регламентиращ функционирането на централното ни банка в рамките на еврозоната, предстои да бъде одобрен от Министерски съвет и внесен за разглеждане в Народното събрание".

Миналата седмица от финансовото министерство изпратиха позиция,  с която потвърждават, че се работи за въвеждане на еврото у нас с целева дата януари 2025 г.

Участие във форума взеха и представителите на синдикатите и работодателите, които изразиха своята подкрепа за членството на България в Еврозоната и насърчиха институциите да работят активно и с прозрачност за успешната реализация на тази национална цел.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14