Новини

Прокуратурата разследва кмета на Варна Иван Портних за Пловдивския панаир

  10.05.2023 12:45  
Прокуратурата разследва кмета на Варна Иван Портних за Пловдивския панаир

Апелативната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, съобщи депутатката от "Продължаваме промяната - Демократична България" Стела Николова.

Разследването е заради бездействието на Портних с връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата.

Досъдебното производство е за престъпление по служба с настъпили сериозни вреди, като законът предвижда лишаване от свобода от 1 до 8 години. 

През 2017 г. Общинският съвет във Варна гласува акциите на "Пловдивски панаир" АД да бъдат върнати в Министерството на икономиката. Това така и не се случи, което позволи на бизнесмена Георги Гергов да започне процедура по окончателното овладяване на дружеството.

Бившият общински съветник от Варна Стела Николова подаде сигнал до прокуратурата през декември 2021 г., че кметът не е изпълнил решението от 2017 г., а Общинският съвет не е избирал представител в общото събрание на "Пловдивски панаир" 5 години.

"Това дава надежда, че в крайна сметка бездействието на кмета Портних в полза на интересите на Георги Гергов за сметка на общината и държавата ще бъде наказано", коментира Николова.

По думите на народния представител Портних и мнозинството в Общинския съвет от ГЕРБ могат още утре да предприемат действия, като внесат точка в дневния ред на сесия на ОС за връщане на акциите от "Пловдивски панаир" на държавата и по този начин да облекчат положението на кмета по досъдебно производство, като запазят Пловдивския панаир.

"Призовавам Бойко Борисов, ако не се е отказал и от този кмет на ГЕРБ, да спре да мълчи и да нареди на своите общински съветници да върнат акциите на Пловдивския панаир на Министерството на икономиката", заяви Стела Николова, която е и член на ръководството на "Да, България". 

В края на април от ПП-ДБ обявиха, че ще сезира прокуратурата за Пловдивския панаир, но преди подаването на жалбата стана ясно, че прокуратурата се е самосезирала. В началото на февруари Бойко Борисов поиска оставката на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Два дни по-късно Димитров обяви, че подава оставка, но като член на ГЕРБ.

Пловдивските общински съветници от "Демократична България" поискаха оставката на кмета Здравко Димитров, който проспа възможността да обжалва решението на Окръжния съд за приемане на акциите на община Варна в "Пълдин туринвест", собственик на Международен пловдивски панаир. Така според ДБ кметската администрация е поднесла на тепсия търговското изложение в ръцете на Гергов.

Решението на пловдивските общинари бе последващо и на местна почва.

През април община Пловдив загуби делото срещу схемата за овладяване на панаира. Според магистратите напълно законно е увеличението на капитала на общинско-частното дружество "Пълдин туринвест" с акциите на община Варна, тъй като представителят на общината в общото събрание е подкрепил промяната на капитала на дружеството по волята на местния общински съвет.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14