Икономика

Бил Клинтън събира в София лидери в търсене на решения за хранителната сигурност, климата и равенството на половете

  11.05.2023 09:55  
Бил Клинтън събира в София лидери в търсене на решения за хранителната сигурност, климата и равенството на половете

Утре бившият президент на САЩ Бил Клинтън ще бъде домакин на Глобалната инициатива на Клинтън (CGI) в София, събирайки лидери от целия частен и публичен сектор, за да се справят с належащите глобални предизвикателства. Събитието на 12 май, организирано в партньорство с Кирил Домусчиев и Хювефарма, ще се фокусира върху начините, по които CGI общността може да стимулира инвестициите в решения, които подобряват продоволствената сигурност, равнопоставеността на половете, образованието и изменението на климата.

Сред участниците личат имената на Кирил Домусчиев, президент и главен изпълнителен директор на Хювефарма и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ); Гари Макгуигън, главен директор по риска и президент, Global Trade, ADM, д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens за България, Северна Македония и Украйна, съосновател, бивш председател и член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България; Стефан Майхснер, финансов директор, MPC Energy Solutions; Евгения Пеева-Кирова, главен изпълнителен директор и съосновател на Crisp Labs, основател и член на борда на Teach For Bulgaria и Сам Стивънс, изпълнителен директор на фондация ABinBev.

Балканският полуостров е критичен регион в челните редици на много от предизвикателствата, с които CGI се стреми да се справи, включително продоволствена сигурност, равенство между половете, образование, изменение на климата и др. Утрешното свикване ще проучи начини за справяне с тези предизвикателства и възможности за действие, изграждане на нови, гъвкави партньорства и концентрирани действие преди срещата на CGI 2023, която ще се проведе на 18-20 септември в Ню Йорк.

Създадена от президента Клинтън през 2005 г., CGI изгради общност от дейци, които заедно предприемат действия по най-належащите предизвикателства в света. CGI работи с партньори за разработване на ангажименти за действие — нови, специфични и измерими решения. На срещата през 2022 г. — първата от шест години насам — членовете на CGI общността поеха повече от 140 ангажимента за действие, които ще подобрят достъпа до здравеопазване, ще подобрят устойчивостта, ще създадат възможности за заетост, ще подкрепят презаселването на бежанци и др.

Президентът Клинтън беше първият действащ президент на САЩ, който посети България като действащ държавен глава през ноември 1999 г. По време на управлението на президента Клинтън България беше стратегически съюзник, особено по време на войната в Косово, когато Съединените щати ръководиха международна коалиция за спиране на гоненията на косовски албанци. България подкрепи политиките на НАТО в Косово, по-специално въздушните удари през 1999 г., които доведоха до изтеглянето на югославските сили от Косово, преди страната да се присъедини към НАТО през 2004 г. По време на мандата си президентът Клинтън също настояваше за търговски споразумения за насърчаване на американските инвестиции в България и засилена помощ по Програмата за подкрепа на източноевропейската демокрация (SEED) за напредък по фундаментални икономически и политически реформи.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14