Икономика

Някои топлофикации искат трицифрено поскъпване от 1 юли

  11.05.2023 16:52  
Някои топлофикации искат трицифрено поскъпване от 1 юли

С малки изключения повечето топлофикации предлагат различно увеличение на цените си през новия ценови период от 1 юли. Това се вижда от данните, постъпили в комисията за енергийно регулиране и изпратени до медиите.

Преди седмица националният омбудсман Диана Ковачева призова данните да бъдат оповестени, след като на сайта на регулатора се видя, че те са закрити.

Най-голямото дружество - "Топлофикация София", предлага намаление от едва 0.2% на настоящите си цени.

В същото време някои дружества искат трицифрено увеличение на подаваната от тях топлоенергия. "Топлофикация Велико Търново" например предлага поскъпване със 178%, "Топлофикация Враца" иска 128% по-висока цена за услугата си, дружеството в Плевен - 122%, а това в Бургас - 110%. Топлоснабдителните дружества в Перник и Габрово предлагат с 54% повишение на цените си.

Повечето топлофикации заявят по-ниски цени, по които да се плаща произвежданата от техните когенерации електроенергия. Предлаганото поевтиняване е между 6% и 36%.

Преди да вземе решение, регулаторът преглежда документацията на дружествата, за да потвърди или отхвърли заявената от тях промяна на база на заявените разходи и очакваните приходи.

В края на април председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че не очаква да има рязка промяна в цените на тока, парното и топлата вода от 1 юли, когато регулаторът определя стойностите им за едногодишен период.

"Считам, че решенията, които КЕВР ще приеме, които са годишните решения, ще съответстват до голяма степен на нашите досегашни винаги консервативни решения. Няма да допуснем рязка промяна на цените както на електроенергията, така и на топлинната енергия", каза тогава той, цитиран от БНР.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14