Новини

Надзирателите на затворите излизат на протест

  12.05.2023 09:51  
Надзирателите на затворите излизат на протест

Служители на затвори, следствените арести и пробационните служби в страната излизат на протест в 9 часа.

Действията им са провокирани, след като не бе постигнато съгласие с правосъдното министерство за работното време и исканото увеличение на заплатите с 20 процента.

От синдиката на служителите в затворите са изпратили писмо с исканията си до министъра на правосъдието Крум Зарков. Според тях преминаването на 12-часови работни смени е довело до свръхнатоварване на надзорния състав. Валентин Мартинов, председател на синдиката в Бургас: 

"Когато няма добро финансиране, няма и добра охрана. Всичко, което е свързано със сигурността, е скъпо и затова трябва да се финансира. Също исканията ни са да се направи анализ. След Нова година минахме на 12-часови смени, бяхме досега на смесен режим на работа - 8, 12 и 24 часа, но в момента сме само на 8 и 12 часа. В страната колегите се оплакват от недостиг на хора, също - натрупване на отпуски и абсолютно неща, които затрудняват колегите, които пътуват от другите населени места."

Докога ще продължат протестите на служителите на затворите?

"Ние просто няма да се откажем. Оттам нататък ще има протест, национален, в София", каза още Валентин Маринов. Служителите на затвора в Белене се присъединяват към националния протест.

В протеста се включват само тези, които не са на работа. Още от Ивайло Тодоров от синдиката  на  служителите в затворите , зам.-председател на дружеството в затвора в Белене.

"Основно за нарушени права. Имаше едни, преди години, спогодби за дежурствата, смесения режим на работа - смени по 24, 12, 8 часа. Те бяха нарушени от министъра на правосъдието. Това е първото нещо, за което ще протестираме. Следващото е относно... инфлацията вече е доста голяма доста голяма, ресурсите са много малки. Няма никакви финансови разчети за тази година, нито за миналата имаше. Така че политическото ръководство в това отношение е кръгла нула, няма нищо по отношение на финансовите средства. На трета позиция бих посочил икономията на средства, да не назначават нови служители. И оттам идва недобрата обезпеченост на затворите в България, слабата сигурност от страна на колегите."

И надзирателите от затвора в Бобов дол се включват в протестите на колегите си от страната, каза за БНР тази сутрин Георги Стоянов, който е зам.-председател на синдикалното дружество на работещите в системата.

Протестът е под формата на събрание на открито, на което се обсъждат създалата се ситуация и проблеми с така нар. реформа след преминаването на 12-часови работни смени.

В момента надзирателите и хората от надзорното звено в затвора в Бобов дол са 100. От март досега са напуснали четирима, а в момента има недокомплект от 12 души, което е критичният минимум, каза Стоянов.

"Напусналите след тази реформа от март досега, напуснали са четири служителя, като единият е с 27 години трудов стаж, а другият - година и половина. Направете си сметка, че няма разделение, има проблем. В момента работи недокомплект от болнични и напуснали - 12 човека. Това е приблизително едно отделение. 

Заради тази цел, заради постигане на целта, поставена от министъра на правосъдието - да няма надработване, в момента не излизаме отпуск. Служителите имат натрупани по над 100 дни отпуск. Тази тенденция, ако продължи още известно време, две години напред не можем да се оправим, да влезем в нормата. 

Но министерство на правосъдието и главна дирекция Изтърпяване на наказанията не искат да ни чуят. За тях са важни цифрите. Казват, че са свалили с 85% извънредният труд. Да, хубаво, обаче за сметка на отпуски и на болнични. Реформата на министъра я прехвърли към НОИ. Работата на 12 часа е много по натоварваща от 24-часово дежурство, и мога да ви го кажа от опит, защото в системата съм от 27 години."

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14