Новини

Галъп: 28% от българите смятат, че е най-добре ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да съставят правителство

  12.05.2023 14:46  
Галъп: 28% от българите смятат, че е най-добре ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да съставят правителство
  iStock

28% от българите смятат, че е „най-добре да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Това показват данните на ново проучване на „Галъп интернешънъл“.

28,5% от анкетираните не могат да дадат отговор на въпроса „В създалата се сега политическа ситуация кое от следните три е най-добре за България?“.

 

Снимка: Gallup international

 

22,8% от запитаните е най-добре да се проведат нови предсрочни парламентарни избори.

Според 20,7% е „най-добре да се състави правителство, в което под някаква форма да си сътрудничат и да се подкрепят ГЕРБ, ДПС, БСП и „Има такъв народ“.

Честни ли бяха изборите на 2 април?

 37,4% от анкетираните смятат, че изборите на 2 април по-скоро не са били свободни и честни, 35% пък казват точно обратното, а 27,6% от запитаните са „без отговор“.

 

 

"Българите не подсказват на политиците ясен изход от кризата, но като че ли синхронизация между първите две сили изглежда като интуитивно по-предпочитания избор и поне по половината от двата основни електората са свикнали с идеята преди появата на план „Б“, заявяват от "Галъп".

"Изборите не са оставили обществото с ясно усещане, че са били честни, с изключение на убеждението сред електората на ГЕРБ – това обаче е често срещана картина след избори. Ако изборите се проведат сега отново, резултатът би бил сходен, а губещите могат да продължат да губят. Преди своето обявяване за кандидат за премиер Мария Габриел се ползва със сравнително добър рейтинг, макар и да е твърде далеч от най-добрите позиции по доверие", добавят от социологическата агенция.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 27 април и 5 май 2023 г. сред 803 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14