Новини

Борисов предложи Асен Василев да стане финансов министър (НА ЖИВО)

  12.05.2023 18:24  
Борисов предложи Асен Василев да стане финансов министър (НА ЖИВО)

Бойко Борисов изненадващо се появи на срещата с лидерите на ПП-ДБ. Той седна на една маса с Асен Василев и  Кирил Петков в момента, в който двете формации започнаха да си разменят обвинения за корупция.

Той предложи на Асен Василев да стане финансов министър в кабинета на ГЕРБ.

"В името на България може да се направим добър кабинет. Преспете, помислете още венъж. За дни, за седмици, за месеци ще изведем България на коренно различно ниво."

Борисов декларира, че партията му е готова на всякакви компромиси, за да не се допуснат нови предсрочни избори през август. 

Кирил Петков отказа офертата и заяви, че договорки за постове и корупция няма да има и повтори, че ПП-ДБ имат решение да не подкрепят кабинет на ГЕРБ.

В приоритетите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС има многобройни допирни точки, каза по-рано Мария Габриел, издигната от ГЕРБ-СДС за премиер, по време на срещата между ѝ с лидерите на ПП-ДБ.
 

В началото на срещата Габриел благодари на представителите на ПП-ДБ, че все пак срещата се е състояла и изтъкна, че чрез диалог се градяло доверие. Тя добави, че на България ѝ е нужно работещо проевропейско правителство. Относно хоризонта на евентуален кабинет "Габриел" тя допусна всички опции - "краткосрочно, средносрочно и дългосрочно" правителство.

Габриел повтори приоритетите си и подчерта, че те са само основата и те могат да бъдат доразвиване:

Работещ кабинет;
Приемане на бюджет;
Правосъдна реформа;
Преодоляване на последиците от инфлацията;
Енергийна сигурност;
Влизане в еврозоната;
Преодоляване на закъснението по изпълнението на оперативните програми и ПВУ;
Сигурност - мерки за преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата, модернизация в армията и Шенген;
Модернизация на страната, популяризиране на културното наследство и дигитализация на публичния сектор;
Преодоляване на различията в регионите;
Ефективна здравна политика.

Кандидатката за премиер изтъкна, че "се виждат многобройните допирни точки" между приоритетите първите две политически сили, но попита как те биха се превърнали в работещи реформи без редовен кабинет. Тя декларира готовност разговорите с ПП-ДБ да продължат.

"Виждам възможност за екип България", заключи тя.

На свой ред Кирил Петков изтъкна, че на тези разговори е нужно да се влезе в по-голяма конкретика на поставените от ГЕРБ приоритети. Ген. Атанасов добави, че всички искат да преодолеят политическата криза и попита дали евентуалният бъдещ кабинет "Габриел" ще продължи военната помощ за Украйна. Той постави и въпрос дали ГЕРБ-СДС ще подкрепи инициативата на ПП-ДБ за реформа в службите и по-конкретно - техните шефове да се назначават не от президента, а от Министерски съвет.

"Пълна солидарност с Украйна. Това е европейската позиция. Тук нямаме никакви различия", категорична бе тя и добави, че ако България продължи да се управлява от служебни кабинети, е ясно какво ще е поведението на страната по този въпрос.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов заяви, че дълбоката причина за политическата криза и липсващото доверие е безнаказана корупция. Той заяви, че Габриел идва от Брюксел и не познава пряко българската политическа система. Изказването му е по повод заявката ѝ за смяна на Гешев. Иванов добави, че въпросът не е в смяната на Иван Гешев, а в смяната на модела. Той попита какви конкретни конституционни промени предлагат и какъв ще е политическият ресурс за извършването им. Христо Иванов повдигна и въпроса за Пловдивския панаир, в който основни герои са кметовете от ГЕРБ в Пловдив и Варна. Той припомни и санкциите по "Магнитски" (сред последните санкционирани е бившият финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов - б.а.).

На тези му думи Габриел отговори лаконично и заяви, че исканата и от ПП-ДБ конституционна реформа ще се случи, но ако има редовен кабинет. Десислава Атанасова пък добави, че дори първите две политически сили да не постигнат съгласие около първия мандат, ГЕРБ-СДС ще подкрепи новата коалиция за реформа в основния закон.

"Един или друг може да финишира първи, но победители няма. С провеждането на нови избори губещите се увеличават", каза още Христо Иванов.

Председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС заяви, че в момента политическите сили си говорят за добри намерения, но не е ясно дали те ще бъдат реализирани. Тя заяви, че дори и да започне някаква съвместна работа, то не е ясно дали политическите сили ще имат достатъчно време. Атанасова изтъкна, че времето може да се осигури, когато има работещ кабинет.

Кой е корумпиран, или как преговорите се превърнаха в размяна на обвинения

Срещата между първите две формации вървеше спокойно, докато от ПП-ДБ не заговориха за корупция. Думата взе Асен Василев, който постави въпрос защо по времето на ГЕРБ Лукойл не е плащала данъци. Мария Габриел декларира, че не е работа на един човек да определя дали има или няма корупция в отделни казуси. След това Делян Добрев взе думата и отново заговори за т.нар. "легенда за левчето". Той обвини кабинета "Петков" в корупция, а после заключи:

"Очевидно е, че Вие кабинет няма да подкрепяте. Ще участвате в парламента и на избори, ако стигнем дотам."

Сюрпризът на Борисов

Бойко Борисов и Росен Желязков се появиха в разгара на срещата, точно когато двете формации си разменяха обвинения. Той седна в края на масата и не взе думата, докато двете формации продължаваха с критиките една към друга. 

До момента Борисов не присъстваше на срещите, за които бе обявено, че ще се водят от кандидата им за премиер Мария Габриел. Освен това разговорите с другите формации продължаваха в две части - открита и закрита. Разговорите с ПП-ДБ обаче са открити за медии и продължават много по-дълго от тези с останалите парламентарни групи.

Лидерът на ГЕРБ взе думата 20 минути след изненадващото си присъединяване към срещата. Той заяви, че се е присъединил, тъй като от ПП-ДБ държали да се проведе лидерска среща. 

"Първият извод от тази среща е , че имаме толкова много общи неща, ще е грехота да не ги свършим", заяви той.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС три дни договаряха срещата

В сряда, след като ГЕРБ-СДС официално предложиха Мария Габриел за премиер, възникна сериозно разногласие между ГЕРБ и ПП-ДБ за датата и часа на срещата с кандидата за премиер. В 19:33 ч. пресцентърът на ПП-ДБ изпрати съобщение до медиите, в което се съобщаваше, че срещата с ГЕРБ се премества за петък, за да могат да се включат и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.

Малко след 21 ч. пресцентърът на ГЕРБ обаче отговори, че среща ще има. От там заявиха, че в София са съпредседателите на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев и иронично добавиха, че чакат "7 партии и 77 НПО".

Вчера, въпреки отказa на ПП-ДБ да присъства днес на срещата с ГЕРБ и номинираната от тях за премиер Мария Габриел, представители от партията на Бойко Борисов все пак се появиха в зала "Запад" в парламента и демонстративно зачакаха ПП-ДБ. След това редседателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова видя в отсъствието на представители на новата коалиция "демонстрация на несериозната и неуважително отношение".

"Има как" се превърна в "няма пък", заключи тя.

Въпреки това късно вечерта от ГЕРБ-СДС все пак обявиха нова среща за днес.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14