Новини

Радев: Внезапният порив за отстраняването на Гешев трудно буди възторг у мен

  12.05.2023 19:42  
Радев: Внезапният порив за отстраняването на Гешев трудно буди възторг у мен

Искането за освобождаване на главния прокурор от ГЕРБ-СДС и по-късно получило подкрепа от партиите, сред които и ДПС, отекна и в Южна Африка. Там в момента държавният глава е на официално посещение. "Внезапният порив на г-жа Габриел да поиска отстраняването на г-н Гешев трудно предизвиква възторг у мен", каза президентът Румен Радев, който е на посещение в Република Южна Африка. 

„Когато през 2019 г. върнах предложението на ВСС за назначаването на г-н Гешев за главен прокурор, квотата на партията на г-жа Габриел го преизбра с мнозинство и единодушие. Когато преди години поисках оставката на Иван Гешев, партията на г-жа Габриел не само го подкрепяше, а беше в колаборация с него. Когато преди две години назначеният от мен служебен министър на правосъдието поиска отстраняването на Иван Гешев със същите мотиви, квотата на партията на г-жа Габриел го спаси, също единодушно”, припомни държавният глава. 

„Сега виси един много важен въпрос: дали заявката на г-жа Габриел е плод на закъсняло с три години просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад г-жа Габриел?”, попита Радев.

„България загуби три години, в които внесените от моите служебни правителства в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби, прашасват. Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен. Затова силно се надявам бъдещият премиер на България да узрява своевременно за важните за страната решения”, подчерта държавният глава.

Попитан дали отстраняването на настоящия главен прокурор е свързано с успешното сформиране на правителство в 49-ото Народно събрание, Румен Радев заяви: "Всичко ще стане ясно, когато партията мандатоносител внесе при мен състава на кабинет". 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14