Анализи

Каква е процедурата във ВСС за отстраняване на Иван Гешев

  12.05.2023 19:46  
Каква е процедурата във ВСС за отстраняване на Иван Гешев
  БНТ

Настоящият състав на Висшия съдебен съвет работи с изтекъл мандат от 3 октомври миналата година. По закон той се състои от 25 членове, но към момента членовете са 22-ма заради подадени оставки и непопълнени квоти.

През 2017 година Народното събрание излъчи 11 членове от своята квота. Тогава всяка партия от 44-ото НС прати свои представители, а именно:

ГЕРБ посочи 4-ма членове на съдийската и прокурорската колегия. ДПС - двама, но единият от тях стана заместник на Иван Гешев и мястото му остана незаето. БСП има 3 членове, номинирани от тях. А тогавашният партньор на управляващите от ГЕРБ – „Обединените патриоти”, имат двама.

11 са и членовете на съдийската и прокурорската колегия, избрани от магистрати. Сега те са 9 заради непопълнени места.

Членове по право са и тримата големи в съдебната система. Галина Захарова - председател на ВКС, Георги Чолаков - председател на ВАС, и Иван Гешев.

За да бъде отстранен главният прокурор, са необходими 17 гласа от общо 21. 22-рият член е самият Иван Гешев, който не може да гласува. Ако приемем, че имаме шест сигурни гласа на тези представители на прокурорската колегия, които днес предложиха освобождаването на Гешев, са необходими поне още 11 гласа. Хипотетично прибавяме 6 гласа на членове от съдийската колегия на ВСС, избрани от парламента. Дотук стават 12. Под условие може да се приемем, че и 4-мата членове на съдиите плюс двамата председатели на върховните съдилища ще гласуват за отстраняването на Гешев, това са още 6 гласа "за". Или общо 18, информира Нова тв.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14