Анализи

Трябва ли Гешев да се страхува от Мария Габриел

  13.05.2023 08:52  
Трябва ли Гешев да се страхува от Мария Габриел

Коментар на Петър Чолаков:

Мария Габриел, кандидатката за министър-председател на ГЕРБ-СДС, подаде ръка към ПП-ДБ с обещанието, че, ако бъде избрана, ще поиска от ВСС да освободи главния прокурор от длъжността му. От новата коалиция отдавна настояват за отстраняването на Иван Гешев. Те изразяват сериозни съмнения в неговия професионализъм и смятат, че е въплъщение на модела ГЕРБ-ДПС. От ДПС обаче изненадващо също изказаха одобрение за заявката на г–жа Габриел. "Имате нашата пълна подкрепа за тази тема", заяви Йордан Цонев.

Ако Гешев наистина си отиде

ГЕРБ и ДПС имат какво да спечелят, ако се сбогуват с г-н Гешев. Подкрепяйки отстраняването му, те с един замах запушват устите на своите критици. Опонентите на Борисов и Доган в продължение на години повтарят, че г-н Гешев не е инструмент на Господ (както се самоопредели главният прокурор), а на Ахмед Доган и Бойко Борисов.

Ако ГЕРБ и ДПС действително се разделят с главния прокурор, мнозина могат да обявят, че подозренията не само на ПП-ДБ, а и на всички други формации спрямо тях са били обикновена параноя, фалшива тревога. Мандатоносителите ГЕРБ ще могат да упрекнат ПП-ДБ в твърдоглавие и двоен стандарт. Ще могат да кажат: "Искат отстраняването на Гешев, а априори отказаха да подкрепят кабинета на г-жа Габриел. Ето кой саботира реформата на съда и прокуратурата!"

Отстрелвайки Гешев, ГЕРБ и ДПС ще излъскат имиджа си и пред чуждестранните наблюдатели и институции. Става дума не толкова за ЕК, изискванията по Плана за възстановяване и устойчивост, анализите на "Венецианската комисия" и т.н., колкото за възможността с тази маневра въпросните политически сили да се опитат да си набавят чадър срещу нови бури.

 

Преди обаче да потекат поздравителните адреси към ГЕРБ и ДПС, трябва да напомним, че те и в предишния парламент (и не само) красиво падаха за дузпа - с любимата терминология на Бойко Борисов. В 48-то НС тези партии бяха за ефикасен механизъм за отстраняване на главния прокурор и дълбока реформа на съдебната система - но само на думи. Когато трябваше да се гласуват текстовете и заявките да се превърнат във факт, внезапно им изстиваха краката.

Двама правосъдни министри (Янаки Стоилов и Надежда Йорданова) вече поискаха от ВСС отстраняването на Иван Гешев, но без успех. Тази седмица видяхме нов знак, че мнозинството във ВСС засега не се е обърнало срещу главния прокурор: с 9 на 5 гласа там отказаха дори да обсъдят обвиненията от страна на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов към шефа му. След като изглежда се изказа неподготвен по темата за първомайския атентат срещу главния прокурор, Сарафов изведнъж заговори за недопустима политизация на прокуратурата, което беше явен намек срещу Гешев.

От какво се нуждаят ГЕРБ и ДПС?

Ако бъде избрано "хартиено" правителство (ГЕРБ-ДПС-БСП), то спокойно може да заблуди ПП-ДБ с искане до ВСС за отстраняването на г-н Гешев, за което се знае предварително, че е обречено. Всичко ще бъде на принципа "и моделът сит, и прокурорът цял". Впрочем, забелязахте ли, че за разлика от ДПС, от БСП запазиха странно мълчание по заявката за главния прокурор на Мария Габриел?

Но всъщност за ГЕРБ и ДПС е изгодно да сменят Гешев - със свой човек, като за целта просто натиснат копчетата си във ВСС. От една страна репутацията на главния прокурор като че ли най-много пострада от съмнителното покушение срещу него. От друга, ако висши политици в ГЕРБ и ДПС са затънали в престъпленията, в които ги обвиняват противниците им, един нов, техен главен обвинител ще им бъде от голяма полза - поредна доза фалшива справедливост, която да гарантира недосегаемостта на корупционерите.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14