Анализи

Атанас Радев: Николай Денков не е с авторитета на Мария Габриел

  14.05.2023 08:30  
Атанас Радев: Николай Денков не е с авторитета на Мария Габриел

49-ото Народно събрание ще стане жертва на първия мандат. Това каза политологът Атанас Радев в предаването Newsroom на Радио "Фокус" преди връчването на първия мандат в понеделник от президента на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

"В момента никой не коментира втория мандат. Всички са вперили поглед в първия. 49-ото НС ще стане жертва на него. Животът на парламента ще се определи от това дали ще се реализира първият мандат, или не. ГЕРБ вадят своя еврокомисар, а ПП поставят Николай Денков, който не с авторитета на Мария Габриел. Тя все пак е разпознаваемо лице, което се ползва с авторитета пред европейските институции. Тя отговаря на проблемите, които трябва да се разрешат в момента по отношение на Шенген, ПВУ и влизането в еврозоната", категоричен той.

Радев е категоричен, че кандидатурата на Габриел е интересна и колоритна, но според него това не означава, че ще бъде подкрепена заради авторитета си. Той смята, че евентуална подкрепа за нейно правителство може да дойде единствено след консенсус между лидерите.

"Парламентарно представените партии в лицето на ГЕРБ, БСП и ДПС искат лидерска среща. Това е и логично, защото кабинетът, начело с Мария Габриел, има нужда от парламентарна подкрепа. Преговорите трябва да бъдат ръководени от лидерите, колкото и да се опитват да изнесат Мария Габриел на преден план. Лидерите са тези, които носят политическата отговорност. Мария Габриел носи отговорност в рамките на европейските институции, защото на нея тогава и е било гласувано доверие", каза Радев.

Той е категоричен, че ПП се изолират от останалите партии, което според него е опасно за самите тях, тъй като така ограничават възможностите за подкрепа, ако им бъде връчен вторият мандат.

"ГЕРБ през последните години е с изключително натоварено минало и концепция за развитие. Това обаче не означава, че "Продължаваме промяната" са в по-добра позиция. ПП обявиха своите министри без никой да ги е питал, без да има стартирана процедура. Те си обявиха своите министри, които са пряко партийно обвързани. Не се търси компромис и консенсус, а те самите няма с кого да си говорят. Това капсулиране е опасността за тях", обясни политологът.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14