Новини Свят

Турция избира президент и парламент

  14.05.2023 09:42  
Турция избира президент и парламент

Турция днес гласува за президент и за членове на 600-местния парламент.  Основни съперници за поста държавен глава са настоящият президент  Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу. 

"Тези избори са тест за новия модел на управление на 85-милионна Турция, за президентската република, отбеляза в интервю за БНР социологът проф. Исхак Торун и описа нагласите на избирателите:

На първо място в дневния ред на Турция е икономиката, финансовата криза. Турция навлезе в една  инфлационна спирала. Въпреки големите икономически стъпки, предприети от Партията на справедливостта и развитието (на Ердоган – б.р.), в резултат на икономическите политики се образува една инфлационна среда. Това сериозно повлия на разпределението на доходите. Породи умора и отчаяние у хората".

Кандидатът за президент на трябва да получи повече от половината гласове, за да спечели на първия тур. Ако не успее, вторият ще е на 28 май. Победителят ще бъде президент за срок от пет години. Освен двамата основни кандидати Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу има и  трети претендент - Синан Оган. Четвъртият - Мухарем Индже се оттегли. Гласовете му в днешния вот обаче ще бъдат смятани за валидни, реши Висшата избирателна комисия. 

69-годишният Ердоган, който управлява от 20 години, заяви, че ще приеме резултатите от вота и ще се оттегли, ако загуби. Беше категоричен, че ще направи това, което изисква демокрацията, но и изрази увереност, че ще бъде преизбран за още един мандат, както и че ще си осигури парламентарно мнозинство.

"Моят народ няма да ви предаде тази страна", зарече се Ердоган.

Той критикува остро изявленията на главния си съперник, че ще наложи санкции на Русия и напомни че Москва е важен икономически партньор. 

74-годишният Кълъчдароглу обвини Русия, че се меси в изборите, което тя категорично отрече. Той обеща да работи за народа и за демокрацията:

 "Тези избори са много важни за демокрацията ни, за бъдещето на републиката и за децата ни, платихме и висока цена в името на демокрацията". 

Вотът се провежда на фона на общественото недоволство от икономическите проблеми, последиците от големите земетресения през февруари и присъствието в страната на над 3 милиона сирийски бежанци.

Последните проучвания сочат различни победители - Ердоган и Кълъчдароглу и малка разлика между тях и не дават отговор на ключовия въпрос: ще има ли нова ера в Турция?


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14