Анализи

Мартин Захариев: ГЕРБ и ПП са възможно най-устойчивото мнозинство

  14.05.2023 11:45  
Мартин Захариев: ГЕРБ и ПП са възможно най-устойчивото мнозинство

Държава си търси правителство - сезон 5 гледаме. И този сериал не изневерява на правилото, че всеки следващ сезон е по-слаб, а зрителите все се надяваме да ни изненада с нещо, за да си оправдаем изгубеното време. Какво ни чака - на кръстопътя между редовен кабинет и нови избори. А докато преговорите минават през различни емоционални състояния, кабинетът на ГЕРБ си се подрежда. Имат министър-председател: Мария Габриел, имат и опция за министър на туризма: Националният борд по туризъм изпрати писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и до нея, с което предлага за министър на туризма д-р Мартин Захариев.

„Имам усещане, че ще има правителство, но не се дължи на моя позитивизъм, а на това, че ножа е оправял до кокала, под килима за заметени редица нечистотии, които трябва някой да оправя ,да изчисти“, каза Захариев.

„Съдбата на държава е в ръцете на десет души. Те всеки ден са в новините. Те трябва да решат отговорно, отговорността, която са поели да бъдат избрани“, подчерта той.

„Математиката не излиза към момента, но проблемите вземат връх, имаме шанс да катастрофирам съвсем скоро. Но имаме и шанс за обратното – да избутаме тежкия камък по нанагорнището и да се опираме да се върнем към нормалността“, посочи Захариев.

Той коментира и номинацията на Мария Габриел за премиер от ГЕБР. По думите му това била едно доста сполучлива номинация. „Първата дама европейски министър в редовен кабинет ще бъде това. Ние българите имаме този шанс да пишем история по свой начин. Преди 20 години бяхме единствената държава в света, чийто цар беше премиер в парламентарна република.

По думите му другите политически сили, които може да обедини Габриел.

„Политически неоцветен кабинет би имал по-голям шанс да получи подкрепа от политизиран“, заяви той.

Според него не бива да се политизират секторите култура, туризъм, спорт. Всяко политизиране в тези сектори е деструктивно. Има други сектори, в които играят сериозно пари и там политизацията я има“, подчерта Захариев.

Той бе категоричен, че всички сектори трябва да бъдат реформирани.

„Моята математика не излиза при пълен кворум. При по-малък кворум към този исторически момент на избора са възможни всякакви конфигурации“, заяви той.

Според него варианта ГЕРБ-ДПС-БСП също е възможен при опредени обстоятелства.

„Струва ми се много просто, но преглъщането на политическото его на въпросните десет се оказва много труден процес. Дано разумът надделее“, категоричен бе Захариев.

„Имам самочувствието да приема тази отговорност. Големите инвеститори подкрепят тази кандидатура, защото ти не можеш да направиш нищо, ако хората не те подкрепят“, каза той във връзка с предложението той за заеме поста министър на туризма.

Захариев не е получавал отговор от Бойко Борсов. „Нямам никакви контакти с политици“, подчерта той.

Захариев коментира и старта на летния сезон. Той посочи, че в Гърция го открива Мицотакис и попита кога наш премиер е откривал сезона.

По думите му гръцкият премиер го прави, защото 20% от приходите на южната ни съседка идват от туризъм. „В България са 10%, малко ли е?“, попита той. „Има потенциал да бъде 20%“, категоричен бе Захариев. По думите му секторът трябва да бъде щедро подпомаган.

Той не видял туризма да е в списъка с приоритети на Мария Габриел.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14