Новини Свят

Над 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца

  14.05.2023 14:32  
Над 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца

Над 13 000 българи са посетили Дубай само за три месеца – от началото на януари до края на март 2023 г. Това показват данните на Департамента по икономика и туризъм на емирството, съобщиха за TravelNews от институцията. Ръстът е над 20% спрямо същия период на предпандемичната 2019 г. Дубай е посетен от над 4.67 млн. туристи през първата четвърт на 2023 г., което е ръст от 17% спрямо същия период на миналата година, обяви при среща с журналисти от България, Словакия и Полша Хоор Ал Кхажа, вицепрезидент на Департамента по икономика и туризъм на емирството, по време на международното изложение ATM. Най-много гости идват от Европа – Великобритания, Германия, Франция, Полша, след това от Индия и други страни, подчерта тя.

„Дубай имаше много успешна 2022 г. с над 14 милиона посетители, което е 97% повече от преходната година и много близо до нивата отпреди пандемията“, каза Кхажа. Част от стратегията на Дубай е да не разчита на един или два пазара. Ние имаме повече от 50-60 пазара по целия свят. Централна Европа е един от тях, който се развива много добре и имаме повече посетители от този регион, отколкото отпреди пандемията, обясни тя. От дестинацията вече се фокусират и към нови пазари в Източна Европа, като България е един от тях. Останалите са Сърбия, Словения и Румъния. „Искаме да сме по-агресивни в този регион и да покажем на хората, че има защо да посетят Дубай“, обясни Хоор Ал Кхажа.

 

Марината на Дубай е едно от най-посещаваните места

Туроператорите отчитат голям интерес на българските туристи към дестинацията. "Марбро турс" заведе над 2000 българи на почивка и екскурзии в Дубай през изминалия есенно-зимен сезон, обяви пред TravelNews Ваня Казанджиева, продуктов мениджър в компанията, която участва намеждународното туристическо изложение ATM 2023 в Дубай. Ръстът е двоен спрямо 2021 г. и огромен в сравнение с предпандемичната 2019 г., каза тя. "Очакваме още повече туристи през следващия сезон и се подготвяме за голям бум. Интересът към Дубай е огромен, защото става все по-достъпен", каза Казанджиева.

Според нея дори не достигат местата в директните полети между София и Дубай, които се пълнят бързо. Между двата града оперира само дубайската нискотарифна авиокомпания Fly Dubai. Тя изпълнява полети 3 или 5 пъти в седмицата в зависимост от сезона. "Надяваме се да бъдат увеличени и да станат всекидневни, което ще улесни трафика и туристическия бизнес", смята Казанджиева.

Туроператорът "Премио травел" отчита голям интерес на българите за почивка и екскурзии в Дубай (Обединени арабски емирства). От началото на тази година има ръст от над 20% на туристите, заяви за TravelNews Емил Абазов, управител на компанията по време на изложението ATM 2023 в Дубай. За сравнение през миналата година туроператорът е изпратил в Дубай над 700 българи, с което е надминал нивата от преди Ковид. "Дори удвоихме броя на туристите спрямо предпандемичната 2019 г.", каза Абазов.

Групи в Дубай ще има през целия месец май и дори до края на юни въпреки, че тогава става вече по-горещо. Цените на хотелите в този период на годината спадат и са доста изгодни. Например може да се отседне в луксозни четиризвездни хотели за около 50 евро на двойна стая със закуска. Петзвездни има за 100 евро на двойна стая със закуска, а суперлуксозни комплекси - от 200 евро нагоре.

"За септември сме подготвили групи по 30 човека всяка седмица, като за някои дати местата вече са запълнени", посочи Емил Абазов. Пътуването е по редовни полети с нискотарифната авиокомпания Fly Dubai, която лети директно между София и Дубай.

Туроператорът "Премио травел" е готов да увеличи още повече туристите за емирството. Абазов очаква да изпрати около 2000 българи през следващия есенно-зимен сезон. Ръстът зависи от цените на самолетните билети, които поскъпват в световен мащаб. От друга страна не достигат полетите между София и Дубай, като туристическият бизнес настоява те да се увеличат, защото сегашните се пълнят бързо. Fly Dubai оперира в различните сезони между 3 и 5 пъти седмично между двата града. Надяваме се да започнат да извършват полети всеки ден, което ще увеличи още повече трафика, подчерта Емил Абазов. Голямата дубайска и луксозна авиокомпания - Emirates, все още не оперира до София. До другото емирство - Абу Даби, лети само нискобюджетната Wizz Air.

 

Изглед от Aura Skypool - най-високият в света 360-градусов инфинити басейн 

 

Дубай вече не е предпочитан само от богатите туристи. Той предлага над 100 хотела в различни категории за всички видове гости. Например може да се отседне в тризвездни хотели за около 35 - 40 евро на двойна стая със закуска, а в четири звездни - за около 100 евро. Петзвездни има за 150 евро на двойна стая със закуска, а суперлуксозни комплекси със собствен плаж - от 200 евро нагоре. Всички хотели обаче предлагат по-добро качество и лукс в сравнение с тези в Европа и други дестинации.

Градът започва да се рекламира като семейна дестинация за почивка, за да може да идват родителите с децата си. Емирството се промотира с кампанията “Kids go free” за лято 2023 г. За целта се предлагат много атрактивни пакети за безплатно настаняване на децата в хотелите. Те могат да бъдат закупени през туроператори или директно през сайтовете на местата за настаняване. Има много семейства, които посещават емирството именно заради сигурността, който предоставя. Освен семействата се вижда и голям тренд на двойки, които идват на почивка. Дестинацията е много сигурна и безопасна, затова виждаме и много жени, които пътуват сами, както и групи от приятели, подчерта Кхажа.

 

Музеят на бъдещето

 

Емирството предлага много занимания за деца – атракции, забавления, водни и увеселителни паркове. В Дубай моловете не са само търговски центрове. В тях можеш да прекараш цял ден без дори да пазаруваш, защото има много атракции за деца и възрастни. В тях можете да намерите да карате ски, ледени пързалки, увеселителни паркове и аквапаркове. „Стремим се постоянно да отваряме и нови атракции, за да могат когато се завърнат хората да видят нещо ново, а не все същите увеселителни съоръжения“, каза Хоор Ал Кхажа.

 

Джип сафарито е предпочитано от туристите

 

Освен това Дубай разполага с безплатни обществени плажове, но има и такива с платени шезлонги и чадъри. От друга страна привлича туристите с атракции, модерни музеи и сгради, съвременна архитектура, ресторанти, барове, дискотеки, много забавления, молове за пазаруване и екскурзии. Най-популярно е джип сафари в пустинята, където вечерта се прави традиционна арабска вечер с шоу под звездите. Старата част на Дубай е реставрирана и заедно с традиционния пазар (сук) става атрактивна за туристите. Разходките с корабчета, яхти и лодки също са много предпочитани. 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14