Анализи

Радан Кънев: Надявам се Мария Габриел да не бъде момичето на Бойко

  14.05.2023 14:35  
Радан Кънев: Надявам се Мария Габриел да не бъде момичето на Бойко

"Отдавна беше ясно, че коалиционно управление - в традиционния смисъл на думата, е много трудно в България, дори невъзможно. И заради дълбоките различия между партиите, и заради различията между избирателите. Ако не беше така, нямаше да имаме пет поредни избори и да сме заплашени от шести". 

Това каза пред БНР евродепутатът Радан Кънев. 

И допълни, че формат "експертен кабинет" трудно може да се случи начело с най-изявения политик от една политическа сила, каквато е офертата в момента. 

"Мария Габриел е най-изявеният и най-високопоставен политик на ГЕРБ. Това напълно изключва подкрепата от страна на ПП и ДБ. Това доверие на кредит не може да се постигне с нашите гласове. Тази позиция ще бъде напълно запазена. Интересно е дали тя ще изиска властта да посочи лично министрите си. В момента ГЕРБ тръгват по различен път, не търсят експертна формула, а излъчват най-успешния си политически кадър. Надявам се, че Мария Габриел не е и няма да бъде момичето на Бойко". 

В предаването "Политически НЕкоректно" Кънев подчерта още, че има нещо важно, върху което да се построи и политическата стратегия - "в българското общество няма политическа воля за незабавна, бърза, радикална промяна": 

"Промяната ще се случва бавно, колебливо. Няма да се случи чудо. Няма да се случи революция. Ако искаме радикална промяна, трябва да се подготвим за дългосрочно стратегическо усилие, а не за героична атака на леката кавалерия". 

Според евродепутата истината за случилото се с колата на главния прокурор никога няма да стане ясна, но каквато и да е тя - дава тревожни сигнали за състоянието, в което се намират българските институции. 

"Каквато и да причината за инцидента, той беше използван от статуквото в съдебната власт. Една много сериозна нелегитимна мрежа, която съществува в правосъдието, нерядко дефинирана като "съдебна мафия", за пореден път опита да си отреже опашката и отървавайки се от изключително компрометираната фигура, изключително неуместната за поста фигура на Иван Гешев, да спаси себе си за сметка на един милиционерски кадър, който си беше подбрала за временно ползване. Новината за явно предстоящото отстраняване на Гешев е добра, но не значи, че реформа в българското правосъдие се е случила. Напротив, означава, че статуквото в съдебната реформа ще опита по-прегледен вариант нищо да не се промени".  


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14