Новини

Процедурата за освобождаване на Иван Гешев може да приключи до края на май

  14.05.2023 15:34  
Процедурата за освобождаване на Иван Гешев може да приключи до края на май

Има обективна възможност процедурата във ВСС за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да приключи до края на май, посочи в неделя Атанаска Дишева, член на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет от ВСС.

Сроковете

"Ако утре (15 май) му бъде връчено това предложение и той се възползва от пълния седемдневен срок, би трябвало този срок да изтече следващия понеделник. След това ВСС трябва да насрочи заседание, на което да се произнесе по допустимостта и редовността на предложението. В тридневен срок ВСС трябва да се произнесе по допустимостта и след това да насрочи разглеждане по същество. В рамките на едно заседание обсъждането може да приключи", посочи тя пред "Неделя 150" на БНР.

Междувременно стана ясно, че Гешев тази вечер (в събота срещу неделя - б.р.) се прибра от САЩ с полет от Франкфурт при безпрецедентни мерки за сигурност.

В четвъртък кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел заяви, че първото нещо, което министърът на правосъдието в нейното правителство ще направи, е да внесе пред ВСС искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев поради уронване престижа на съдебната власт. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ окачестви идеята като "добра", а Йордан Цонев направо я "приветства".

Ден по-късно, на 12 май, шестима членове от прокурорската колегия внесоха във ВСС предложение за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. Мотивите – "тежко нарушение на служебните задължения". Според шестимата тежкото нарушение е в участието на израелския експерт в разследването на взрива на кортежа на Иван Гешев на 1 май.

Действия и бездействия

"Изнасянето на преден план на това, за което е внесено предложението на шестимата членове на ВСС за освобождаване на Гешев, изглежда като дребна простъпка в сравнение с онова, за което има данни и за което се твърди в поведението на главния прокурор, та да не се мислим, че това е, образно казано, най-лошото, което е направил - това, за което е внесено предложението", каза още Атанаска Дишева пред БНР. По думите ѝ не бива да се пренебрегват и журналистическите разследвания от последните месеци и години.

"Има действия или бездействия (на Иван Гешев - б.р.), които могат да бъдат подведени под разни състави на Наказателния кодекс. В публичното пространство има множество и журналистически разследвания, и изявления, изложения на доста квалифицирани и опитни юристи, които определят поведението му като такова", каза тя.

Дишева посочи, че 17 от членовете на Пленума на ВСС трябва да гласуват за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор, за да се случи това.

Според нея предходното поведение на членовете на Висшия съдебен съвет "не може да бъде меродавно" за база, на която да се прецени как биха гласували в новата ситуация.

По думите на Атанаска Дишева, ако 49-ото НС се задържи достатъчно дълго време, би могло във времето, докато евентуално няма действащ главен прокурор, а някой друг изпълнява длъжността, да бъдат избрани нови членове на ВСС.

"Може да се започне процедура от един ВСС, кандидатури да бъдат издигнати. И процедурата (по избор на нов главен прокурор - б.р.) да бъде завършена от друг ВСС".


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14