Свят

Първи резултати от изборите в Турция. Ердоган зове да се пазят урните

  14.05.2023 20:37  
Първи резултати от изборите в Турция. Ердоган зове да се пазят урните

Според първите и предварителни резултати Кемал Кълъчдароглу събира по-голяма подкрепа на изборите в Турция.

Halk TV съобщама 34.8 на сто за Кълъчдароглу и 32 на сто за Ердоган. Данните са при 1% обработени гласове. TRT Haber дава преднина на Ердоган - 45.72 на сто - но при също при под 10% обработени протоколи. Haberturk съобщава за 60% за президента Реджеп Тайип Ердоган и 35% за Кемал Кълъчдароглу. Данните са при 9% преброени гласове.

Очаква се обаче балотаж, тъй като нито той, нито Реджеп Тайип Ердоган ще вземат над 50%. В парламента обаче партията на Ердоган  -  Партия на справедливостта и развитието ще бъде най-голямата политическа сила. Ключов обаче остава въпросът дали Ердоган ще запази мнозинство и дали ще има мнозинство.

На този фон в Туитър Реджеп Тайип Ердоган призова поддръжниците си да "защитават урните", след като започна броенето на бюлетини.

"Избирателният процес винаги е завършван в страната по начина, който подхожда на демокрацията ни", казва Ердоган. "Сега, както винаги, е време твърдо да защитаваме бюлетините. Докато резултатите не са финализирани, ще защитаваме волята на народа си", написа той.

Активността по време на изборите беше значителна. В Истанбул в ранния следобед се извиха големи опашки. Трима души починаха от инфаркт в отделни избирателни секции. В Ризе 64-годишният Шереф Курт е бил дежурен в една от тях и внезапно припаднал в избирателната кабина около 9 сутринта от сърдечен удар. В друга черноморска провинция на района Акчаабат на Трабзон Айсел Улусой също е починала от инфаркт в кабината в местната джамия. В северния град Гиресун 85-годишният Ибрахим Йълдъз получи инфаркт в класната стая, където гласувал, и починал.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14