Свят

Ердоган печели в повечето засегнати от земетресението окръзи

  16.05.2023 11:02  
Ердоган печели в повечето засегнати от земетресението окръзи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е спечелил изборите в седем от единадесетте окръга, засегнати от земетресенията през февруари. Това сочат предварителни резултати от парламентарните и президентски избори в неделя, съобщи Анадолската агенция, цитирана от ДПА.

Подкрепата за Ердоган в региона почти не е намаляла - през 2018 г. той спечели в девет от единадесетте окръга. Тогава той победи с малка преднина в Адана и Хатай.

След опустошителните земетресения през февруари срещу правителството се надигна вълна от недоволство. Държавното ръководство беше обвинено, че не е взело достатъчно мерки за предотвратяване на трагедията и за справяне с последиците от нея.

Ердоган многократно заяви, че причината за случилото се е мащабът на природното бедствие, а не неадекватни мерки на правителството.

Според правителството няколко милиона души са напуснали региона след бедствието поради тази причина за изборите партиите предложиха на гласоподавателите безплатен транспорт до местата, където са регистрирани да гласуват.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14