Новини

Председателят на Шалом даде на прокурор Татяна Дончева

  17.05.2023 20:49  
Председателят на Шалом даде на прокурор Татяна Дончева
  БНР

Председателят на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. Александър Оскар сезира днес прокуратурата срещу Татяна Дончева - лидер на "Движение 21" и член на "Левицата" - заради казаното от нея за евреите в България в интервю по БНТ вчера сутринта.

Дончева и водещите обсъждаха взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев и последвалите искания на оставки на главния прокурор и на директора на НСлС Борислав Сарафов. Дончева изложи тезата си за причините за случилото се и за проблемите в съдебната система, "като - пише в сигнала си проф. Оскар - многократно внушава на аудиторията, че евреите, както и Организация на евреите в България „Шалом“ и нейният председател са част от един национален политически заговор. ОЕБ „Шалом“ е определен от госпожа Дончева като „подводница“ за ръководството на прокуратурата срещу опитите на други части от обществото за промяна на това ръководство. Излагат се абсолютно неверни твърдения за връзка между главния прокурор и председателя на ОЕБ „Шалом“ и се твърди, че заради това били прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар. Няма и никога не е имало образувани и прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар и това е безспорен и доказуем факт".

В студиото Татяна Дончева казва:

"Когато едните убеждават посолството, че съдебната система трябва да бъде променена, а другите, дето трябва да бъдат променяни, си търсят други подводници - като почнем от "Шалом", от шефа на "Шалом", известният доктор Александър Оскар, който що не вземете да проверите предишните му дела - имало ли е връзка с прокуратурата, нямало ли е ... каква връзка има Гешев в прекратяването на делата, в прекратяването на административните производства? Каква форма има благодарността? Бе що се занимават? Много съм притеснена, че в България и евреите оглупяха. Това вече не е нормална работа. Ние може да си кажем всичко за себе си, но когато и наш'те евреи почнаха да дават фира, това е много притеснително.

...

Като се появи Алексей Петров на пързалката за кънки, аз знам, че тук нещо е нечитаво. И винаги има евреи. И винаги има евреи при Алексей Петров. Винаги има супер специалисти. Или трябва архива на ДАНС да даваме там, или трябва те нещо да ни модернизират. Всякакви глупости!"

В сигнала си до Софийска районна прокуратура проф. Оскар посочва, че последното е изказване от антисемитски характер, "което крие риск от насаждане след обществото на крайно негативно отношение към еврейската общност", което не може да бъде пренебрегнато и иска проверка доколко думите на Татяна Дончева представляват съставомерно деяние, инкриминирано като престъпление от Наказателния кодекс, и при наличие на достатъчно данни за извършено престъпление да бъде образувано досъдебно производство.

Според него въпросът ѝ „Каква форма има благодарността?“ "цели да създаде убеждение в аудиторията, че заради съдействието, което главният прокурор бил оказал на Александър Оскар, последният му е осигурил индулгенции от други държави и подкрепа на евреи от други държави. Това внушение са затвърждава и от финала на разговора, в който госпожа Дончева изрично подчертава, че уж изказванията ѝ не съдържали негативна конотация за евреите, но няколко пъти била повторила връзката на главния прокурор с евреите, която Иван Гешев подчертавал и с носената от него вратовръзка на Републиканската партия на САЩ на дадената от него пресконференция на 15 май 2023 г.".

"Намекът - пише проф. Оскар до прокуратурата - е за обвързаности между ръководството на прокуратурата и евреите, които са в основата на трусовете в съдебната власт и проблемите на държавата."

"Не са спестени и генералните определения за евреите в България, снизходително наречени „нашите евреи“, за които госпожа Дончева категорично заявява, че „в България и евреите оглупяха“ и че „нашите евреи почнаха да дават фира“. Очевидно се цели да се настрои обществото срещу т. нар. „наши евреи“, в които госпожа Дончева вижда една от причините за сътресенията в съдебната власт и политическата система", посочва още той.

По повод твърдението, че срещу него е имало производства, които са били спрени, проф. Оскар публикува оборващо тези думи удостоверение, издадено ден след интервюто:

"Остава отворен резонният въпрос, който близки и приятели задават: Кой накара г-жа Дончева да отправя подобни обвинения, както и директно да обижда в ефир представителите на еврейската общност в България" - пише проф. Оскар към тази си публикация.

Предстои той да заведе и граждански иск срещу Дончева за 25 000 лева за причинени неимуществени вреди, анонсира той чрез Фейсбук. Искове ще заведат и десетки членове на организацията, които се чувстват директно засегнати от обидните квалификации на госпожа Дончева, пише още той.

В публикациите си в отзвук след интервюто проф. Оскар засяга и друг коментар - че е "уреждал" срещи на Иван Гешев в САЩ по време на посещението му непосредствено след взрива. "Нито аз, нито Организацията на евреите в България “Шалом” е организирала срещи на г-н Иван Гешев в САЩ или Израел" - уверява той.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14