Новини

Всеки трети българин пуши, всеки втори е с наднормено тегло

  18.05.2023 08:22  
Всеки трети българин пуши, всеки втори е с наднормено тегло

Всеки трети българин пуши ежедневно, а всеки втори е с наднормено тегло. Данните съобщиха от Центъра за правни инициативи, който стартира нова гражданска платформа “Здравен барометър”. Тя ще наблюдава, анализира и оценява състоянието, ефективността, устойчивостта и развитието на системата на здравеопазване в България.

Наднормено тегло, физическа активност, консумация на алкохол и тютюн, както и колко често българите ходят на преглед при лекар, какви лекарства пият са темите, свързани със здравето, които “Здравният барометър” ще следи. Той е организиран от декана на Юридическия факултет към Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Целта на барометъра е да анализира и да прави оценка на здравето и здравната система у нас. В него ще участват здравни експерти, юристи и икономисти.

1,1% от българите никога не са посещавали лекар, което означава, че близо 76 хиляди не са били на преглед през живота си, а 4,4% не са ходили на зъболекар, става ясно от изнесените данни.

Според проучване на “Тренд” от миналата година най-често българите не ходят на лекар, защото прегледът, лечението и лекарствата са скъпи. Друга голяма част пък не харесват лошото отношение към пациента. Все пак в последните 5 г. (от 2014 до 2019-а) достъпът до здравни грижи се е подобрил. Над половината от пациентите у нас са преглеждани още същия ден от личния си лекар, а една четвърт се приемат на следващия ден, което е бързо в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. В много от тях се чака със седмици и месеци дори.

Друга негативна тенденция е употребата на антибиотици. България се нарежда на трето място по пиене на антибиотици в ЕС, пред нас са само Румъния и Кипър. По отношение на употребата на лекарствата в болниците българите са на второ място в Европа. “Колкото по-голяма е употребата на антибиотици в обществото, толкова е по-безконтролна и толкова е по-висока резистентността”, коментира профТодор Кантарджиев.

Притеснителна статистика е и че половината от населението е с наднормено тегло. Въпреки че не сме сред лидерите, над 53% от българите са с повече от нормалните килограми. Това са около средните стойности за ЕС, стана ясно по време на представянето на “Здравния барометър”. На първите места се нареждат Чехия с 58,8%, Хърватия – с 63,8%, и Малта – с 64,5%.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14