Новини

Председателят на ВКС Галина Захарова: Ситуацията в съдебната система е изключително тревожна

  18.05.2023 10:02  
Председателят на ВКС Галина Захарова: Ситуацията в съдебната система е изключително тревожна

Ситуацията в съдебната система е изключително тревожна. На фона на случки, които е имало преди това не би следвало да се учудваме. В случая е драстично проявлението. Въпросът трябва да се разреши законно. Това заяви Галина Захарова на първия пленум на Висшия съдебен съвет след сътресенията в прокуратурата между главния прокурор и неговия заместник.
По думите ѝ това е стриктно по закон и това е единствената гаранция, че може да има промяна и единствения начин, с който съдебната власт разполага.

"Предложението на шестимата колеги от прокурорската колегия ни поставя в началото на процедура по предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор. Тази законова възможност е изключително лаконично формулирана в закона. Поради това ВСС е изработил правила, по които да се движи. В конкретния случай за нас това е законът", отбеляза Галина Захарова.

Аз съм дългогодишен съдия и не мога да действам по друг начин, а и не искам. За мен това е не само да следваш всички законови изисквания. Това включва един основен принцип, който следваме като съдии - обективно и пълно разследване по делото, за да може да бъде взето информирано решение. Ще се въздържа да давам мнения по въпроса за наказателните производства, посочи още тя.

Тя добави, че не се разполага с достатъчно информация по случая. "Тревожно е, дори жалко, че 15 години след като България е член на Европейския съюз трябва да се върнем десетки години назад и да водим битка за независимост", добави Галина Захарова.

Според нея всички членове на Съвета трябва да бъдат максимално овладяни, дистанцирани. "За да вземем решение, което ще установи истината в максимална степен и ще се опита да предотврати настоящата криза, която може и да се задълбочи. Но и да стане база по-нататъшна регулация в структурите на съдебната власт", коментира още Захарова.

Това, което се случва в момента, не помага за авторитета на съдебната власт, даже обратното, посочи председателят на ВАС Георги Чолаков. "Вече е започнала процедура с искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор и трябва да бъдат събрани всички възможни данни по случая. Няма основание, на което Ясен Тодоров, Борислав Сарафов и Иван Гешев да бъдат временно отстранени", коментира Чолаков.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14