Новини

Главният прокурор излиза в отпуск по лични причини

  18.05.2023 10:32  
Главният прокурор излиза в отпуск по лични причини

Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по лични причини. Той обяви новината по време на заседанието на Висшия съдебен съвет, съобщи NOVA.

Междувременно Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие да обсъди днес сигнала на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов до ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев с предложение да се образува дисциплинарно производство. Решението беше прието с гласовете на 12 от членовете на Пленума, Йордан Стоев си направи отвод, тъй като сигналът е свързан и с него. Точката ще се разгледа като първа по предложение на главния прокурор.

В сигнала се съдържат обстоятелства за нарушение на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи, посочва БТА.

Предложението да влезе като точна в дневния ред на днешното заседание на Пленума и да се разгледа от него, направи Атанаска Дишева, член на Съдийска колегия на ВСС.

Според нея взимането на отношение по сигнала е в правомощието на Пленума, а не на Прокурорската колегия. Главният прокурор Иван Гешев изрази съгласие с колегата си и каза, че няма против сигналът да се разгледа от Пленума. Той посочи, че Прокурорската колегия не е компетентна да разглежда сигнала на Сарафов, но вчера така е преценила.

Дишева коментира, че обществото се тресе, в буквален и преносен смисъл, от това което се случва в съдебната система и прокуратурата, като Пленумът трябва да вземе отношение. Тя отбеляза, че ВСС дължи отговор на обществото за решението си за ползването на почивна база на Боровец от прокуратурата, като посочи, че главният прокурор, който присъства на заседанието онлайн, може да даде обяснение, ако прецени.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14