Новини

Сарафов: След предложението на ВСС Гешев ми каза, че ще подаде оставка

  18.05.2023 18:16  
Сарафов: След предложението на ВСС Гешев ми каза, че ще подаде оставка

Всекидневно контактувах с г-н Гешев (главния прокурор) и след внасянето на предложението от шестимата членове на ВСС, той самият ми беше заявил, че ще подаде оставка и ще остане редови прокурор.

Това заяви зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов в интервю за в. "Дневник". Думите му са в отговор на въпрос какво означават думите му към Гешев, от запис, за който се твърди, че е между него и обвинител №1, че тече "прегрупиране".

Става ясно, че част от интервюто е на живо, а останалата - писмено. 

"Аз именно това имах предвид, че личните ми отношения с г-н Гешев не биха се променили, ако той не е главен, а редови прокурор", обяснява зам.-главният прокурор.

Сарафов допълни, че не участва в ничий лагер. "Кръгът от хора, с които контактувам са роднини, колеги и съседи. Дори и съпругата ми също е магистрат. Аз обаче искам също да задам въпрос - нормално ли е г-н Гешев да прави запис на разговорите си със своите заместници и колеги", пита той.

На въпрос какво се е променило след взрива до колата на главния прокурор, за да констатира, че прокуратурата е навляза на политически терен, директорът на НСлС отговаря: "Просто попаднах в някаква кална въртележка, в която не смятам, че ми е мястото. Някаква вихрушка мина и аз, без да искам, попаднах в нея". Зам.-главният прокурор допълва, че не знае какво трябва да "стори, за да излезе от тази спирала на напрежение".

Попитан как е влязъл в тази спирала, Сарафов повтаря, че не знае. "Не зная. Дали е случайно, дали преднамерено. Аз винаги съм се стремял коректно и отговорно да работя, да спазвам стриктно професионалната етика. Работата ми е интересна, аз съм влюбен в работата си. Именно затова винаги съм странял от всякаква политика. Лошото е, че попаднах в тази кална вихрушка", допълва той.

Според Сарафов е лошо, че моралът и страхът не са взаимно изключващи се, защото един човек може да е морален и едновременно с това да го е страх.

Директорът на НСлС обяснява още, че не е можел да си позволя в общественото пространство да се пускат информации, които да петнят прокуратурата и да я поставят в срамна ситуация (след взрива на 1 май).

Борислав Сарафов не може да си обясни какво предизвика негативизма на Гешев към него. "Вероятно принципните ми позиции са го засегнали по някакъв начин. Но аз и в момента считам, че в прокуратурата трябва да има плурализъм и свобода на мненията", смята той.

На въпрос защо изнася данните за влияние по дела, Регентската вила и други нарушения чак сега, Сарафов обяснява, че е решил, че трябва да осветли случилото се, тъй като напрежението не само в прокуратурата, но и в обществото е достигнало връхна точка.

"Фактът, че главният прокурор записва разговорите си с магистрати, политици и членове на ВСС за лични цели, считам за недопустимо, морално укоримо, противоречащо не само на всички етични правила, но и на конституцията. Всичко, което съм описал в сигнала си, отговаря на истината и аз очаквам с интерес каква оценка ще бъде дадена на тези факти. Ерозията е бавен и продължителен процес, който г-н Гешев с поведението си в последния месец ускори до невиждани размери", добавя Сарафов.

Според него думите на Гешев, че трябва да бъде изметен политическият боклук от парламент са заявка за политически проект и кариера: "Желая му успех, неговата политическа платформа може би ще съвпадне и с моите възгледи".

Директорът на НСлС се надява сигналът му срещу Иван Гешев да бъде разгледан обективно и безпристрастно. Той повтаря, че всичко изложено е истина, и отново повтарям.

Сарафов категорично заявява, че не е и не иска да бъде кандидат нито за главен прокурор, нито да изпълнява тази длъжност:

"Оставям настрана въпроса, че г-н Гешев заяви, че ще изкара мандата си докрай. А относно въпроса кой стои зад мен - надявам се зад мен да стои семейството ми и моите колеги".

Попитан кога за последно е говорил с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов или с представители на партията Сарафов обяснява, че познава бегло Борисов и със сигурност и не го нарича "шефе".

Шефът на следствието допълва, че се чувства омерзен и омърсен, защото фокусът през последната седмица е изместен напълно целенасочено, като е създаден мит за конфликт "Гешев - Сарафов", който няма нищо общо с реалността.

"Лицето Борислав Боби Сарафов, ако мога да използвам израза на г-н Гешев, няма конфликт с Иван Гешев", казва той и обяснява, че конфликтът не е "Гешев - Сарафов", а е между Гешев и определени политически субекти.

Сарафов си задавал въпроса каква е отговорността му и "мисли, че някъде е сгрешил - може би в комуникацията, може би в наивността си да мисли позитивно и да търся доброто у хората".


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14