Анализи Новини

Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор

  18.05.2023 20:28  
Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор
  google

Парламентарната правна комисия прие на първо четене въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Проектозаконът на Министерски съвет мина с 19 гласа "за" и 4 "въздържал се". 

Депутатите приеха и проектозакона на "Възраждане" с 13 гласа "за" и 8 "въздържал се".

Днес депутатите трябва да разгледат три законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и още три за изменения в Закона за съдебната власт. Очакванията са само тези шест предложения да се гледат до вечерта.

Народните представители от БСП, "Възраждане" и ГЕРБ-СДС обаче се постараха да осигурят поредното среднощно заседание. От БСП предложиха да се разгледат техните предложения за промени в Наказателния кодекс. Същото направиха и от "Възраждане", след което депутатите решиха да разгледат всички внесени текстове - общо седем. От ГЕРБ-СДС не спряха дотук и поискаха до късни доби да се разгледат и законопроектите за промени в Закона за домашното насилие. Тук внесените текстове са три.  Така депутатите днес ще разгледат не 6, а 16 законопроекта.

Очаквано, всички предложения бяха приети. Коментар дойде от бившия председател на парламента Мирослав Иванов (ПП), който обвини ГЕРБ, "Възраждане" и БСП, че са се заели с популистки предложения. По думите му само разглеждането на промените в НПК и ЗСВ би продължило до полунощ. Иванов добави, че днес е важен един закон - НПК и въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. 

В момента депутатите разглеждат промените в НПК. Очаква се само представянето на становища да отнеме много време, тъй като в зала са главният прокурор Иван Гешев, зам.-директорът на следствието Ясен Тодоров, правосъдният министър Крум Зарков, редица магистрати, както и лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов и Кирил Петков. В 48-ото НС бе организирана яростна защита на главния прокурор по време на първото четене на промените в комисия. Тогава 5 часа браниха Гешев в правната комисия, а гласуване така и нямаше. 

Старата песен на нов глас: Законът е противоконституционен

Защитата на Гешев в комисия захвана старата песен на нов глас. Зам.-главният прокурор Красимира Филипова заяви, че проектозаконът на правосъдния министър Крум Зарков, който впрочем е одобрен от Венецианската комисия, бил противоконституционен. В продължило повече от 40-минутно изказване тя видя противоконституционност във всички предложения в текстовете. “Считаме, че в този вид и по този начин не бива да бъде приет този механизъм, тъй като противоречи на основни конституционни разпоредби”, заключи тя. През това време Гешев доволно се усмихваше. Така, с яростната си защита за Гешев, Красимира Филипова си заслужи целувката от началото на заседанието.

След нея думата взе Десислава Пиронева, също зам.-главен прокурор. Тя заяви, че в Плана за възстановяване и устойчивост (чрез който България е поела ангажимент за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор) нямало изисквания, с които да се въвежда точно такъв механизъм. Пиронева каза още, че в проектозакона на МС имало конфликт на интереси.

След това Мария Карагьозова от Гражданския съвет към ВСС, която има чести изяви в "ПИК" и в синхрон с Недялко Недялков бранеше хартиената бюлетина, заяви, че било недопустимо служебният кабинет да въвежда подобен механизъм. Тя заяви още, че не трябвало съдебна реформа да се прави през ПВУ, чиято цел била само преодоляването на коронакризата. Карагьозова повтори тезата, че промените в НПК били в разрез с Конституцията.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев “успокои” Карагьозова, припомняйки ѝ решение на КС, според което служебните правителства имат правомощия на редовни. Той добави, че няма основания да се твърди, че чрез законопроекта се нарушава принципът за разделение на властите.

"Влязохме в забавния жанр"

Адв. Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки" взе думата и се обърна към Карагьозова. Той заяви, че тя не е юрист, а си позволява да тълкува решения на Конституционния съд. Величков добави, че с изказванията днес заседанието е влязло в забавния жанр.

"Сериалът се повтаря много, много пъти. Всички тези бяха изказвани на едно много дълго заседание на правната комисия", добави той, припомняйки разглеждането на промените в НПК в 48-ото НС, когато същите хора със същите думи защитаваха Иван Гешев.

Адвокат Ина Лулчева от Висшия адвокатски съвет декларира подкрепа за законопроекта. Тя добави, че още от делото "Колеви" има нужда от въвеждане на механизъм за контрол на главния прокурор. Лулчева каза още, няма аргументи за противоконституционност в текстовете и добави, че такива би имало при извънредни съдилища, каквито не се въвеждат през законопроекта. Тя каза, че ще направи предложения между двете четения.

Ясен Тодоров в защита на Гешев

Зам.-директорът на следствието Ясен Тодоров повтори тезата на прокуратурата и каза, че в законопроекта на МС има разпоредби, които противоречат на Конституцията. По думите му въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор "съдържа всички белези на извънредно законодателство".

"Всички са срещу механизма за разследване на главния прокурор, но вие ще го приемете", заключи той.

Механизъм за разследване на главния прокурор по "възрожденски"

Петър Петров от партията на Костадин Костадинов представи предложението на "Възраждане" за промени в НПК. Според поправките Националната следствена служба следва да се обособи в самостоятелен и независим орган, а следователи да могат да разследват главния прокурор и неговите заместници. При наличие на данни за престъпления от главния прокурор шефът на НСлС временно ще изпълнява длъжността "прокурор по разследването".

В предходния парламент текстовете бяха приети на първо четене. Тогава иронично се появиха тези, че "Възраждане" искат зам.-главния прокурор Борислав Сарафов да разследва Гешев.

Механизмът за разследване на главния прокурор е пътят към Шенген

Това заяви бившият правосъден министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Надежда Йорданова. По думите ѝ в проектозакона няма никакви възможности за извънредно законодателство и в този смисъл няма основание за твърдения, че текстовете противоречат на Конституцията. 

"Вие връщате системата към проблемния ѝ вид" - с тези думи Йорданова разкритикува проектозакона на "Възраждане".

"Ако старото е добро, какъв е проблемът да върнем старото", отговори и Цвета Рангелова от "Възраждане", а пък Надежда Йорданова опонира, че това "старо" е неефективно и неработещо. По думите ѝ тези разпоредби са действали през 2002 г. и именно заради тях България е осъдена по делото "Колеви срещу България".

ГЕРБ иска бързо приемане на промените

В изказване Десислава Атанасова отново декларира, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи проектозакона на Крум Зарков. Тя отбеляза, че по време на заседанието са повторени всички тези "за" и "против" промените. Тя настоя законопроектът да бъде приет в кратки срокове и поиска от председателя на комисията докладът от заседанието да е готов още тази вечер, за да може промените да влязат в зала утре. Тя добави, че ѝ председателят на НС Росен Желязков ще предложи включване на точката в дневния ред утре. Стою Стоев отговори, че докладът ще е готов най-късно утре сутринта и законопроектът, макар и в разрез с правилника, може да влезе в дневния ред утре.

"Конституционна и правосъдна реформа не може да бъде направена без ГЕРБ-СДС", декларира тя.

Атанасова припомни че 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото НС не са направили никакви стъпки към съдебната реформа. По думите ѝ 49-ото НС може да приеме промените, което ще отключи и средствата по втория транш на ПВУ.

ПП-ДБ не вярва на ГЕРБ

Мирослав Иванов (ПП-ДБ) видя катарзис в поведението на ГЕРБ и припомни, че в предния парламент реформата не се случи именно заради ГЕРБ. Той добави, че няма как да повярва да партията на Бойко Борисов, докато текстовете не бъдат гласувани и на второ четене.

"Вие разочаровахте Вашия доскорошен приятел", добави той, припомняйки думите на Гешев, който заяви, че е разговарял с Десислава Атанасова, която считал за "приятел".

Атанасова му отговори и заяви, че личните ѝ отношения не трябва да са предмет на обсъждане. Тя добави, че решението на ГЕРБ не е плод на катарзис, а на политически ангажимент. Бившият председател на правната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС заяви, че след изказването на Атанасова не е трябвало да има други и сега вече законопроектът би бил приет.

"Език мой, враг мой. Сега и аз трябва да взема думата", каза той.

Чолаков заяви, че с приемането на законопроекта Зарков би имал "пирова победа", защото текстовете щели да бъдат атакувани в Конституционния съд. Той обаче декларира, че ГЕРБ няма да сезира КС за промените в НПК. Атанас Славов от ПП-ДБ, който в момента е председател на конституционната комисия в НС заяви, че проектозаконът за промени в НПК е приет в неговата комисия и докладът е готов.

БСП подкрепя всичко

Мая Димитрова от БСП заяви, че парламентарната ѝ група ще подкрепи както предложението на Министерски съвет, така и версията на "Възраждане". Ако и двата проектозакона бъдат приети, то ще е нужно ново заседание на правната комисия за изготвяне на общ законопроект.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14