Икономика

С до 25% повече ще ни струва почивката по Черноморието

  18.05.2023 21:18  
С до 25% повече ще ни струва почивката по Черноморието
  google

На прага на летния сезон с между 15 и 25 % по-скъпо ще ни струва почивката по Българското Черноморие. Според хотелиери, на фона на инфлацията, ръстът на цените у нас е по-нисък отколкото в съседни курортни дестинации.

Браншът очаква силен летен туристически сезон и поне 30-40 % повече туристи от миналото лято. Прогнозата беше направена на туристически форум, организиран от БТА.

За трето лято семейство Георгиеви от Чирпан работят в Слънчев бряг като помощник-готвачи.

"Там такава работа няма, тук е приятно“, казва Величка Георгиева.

"Доволни сме от заплащането“, добави Антон Георгиев.

За да попълнят липсата на кадри, в хотела търсят работници и от Турция.

"Шест месеца буквално се борим с държавната администрация и бюрокрация да им изкараме работните разрешителни", заяви управителят на хотелски комплекс Александър Александров.

"Имаме уверението, че бюрократичният път е съкратен, т.е. с една платформа може да се кандидатства за даване на разрешение за пребиваване в страната и за работа в страната".

Според министерството на туризма наемането на работници от чужбина е временен вариант.

"По-важно е работодателите да мотивират изучаващите туризъм да останат да работят у нас. А чисто ценово страната ни ставала все по-конкурентна“, заяви заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.

"Между 15 и 25 % цените ще бъдат завишени спрямо миналата година, което е съвсем разумно и нормално предвид ситуацията и което, вярвайте ми е, много по-малко, отколкото са завишени цените в конкурентни на нас пазари и съседни дестинации", добави Теодор Пастармаджиев , който е лен на УС на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

 

Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14