Новини

Крум Зарков: Гешев да не плаши, а да арестува

  18.05.2023 21:28  
Крум Зарков: Гешев да не плаши, а да арестува

Ако този закон вече беше в сила - времето му беше някъде преди 10 г., нямаше да се стигне до тази война. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод разглеждането на механизма за разследване на главния прокурор в правната комисия и войната в прокуратурата.

Зарков съобщи, че законопроектът е приет с голямо мнозинство. Депутатите се ангажираха с бърза работа по него. Това е знак колко важен е законопроектът, добави той.

Още сутринта участвахме главния прокурор Иван Гешев в заседанието на Висшия съдебен съвет. Мнението на г-н Гешев не се е променило – Главната прокуратура е против законопроекта. Всеки има право на своето мнение, но върху Народното събрание лежи отговорността да се създаде правната рамка, с която да постигнем по-дълбока интеграция в Европейския съюз. Само преди няколко години това ми се струваше абсолютно невъзможно, посочи правосъдният министър.

Той коментира и излезлия наяве телефонен разговор между главния прокурор и председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Не мога да съдя това, че има диалог между главния прокурор и политици. Но това, че продължават да валят обвинения и заплахи, е грозната истина. Нека да се замислим кой не го знаеше. Но това е цената да поемеш отговорност да вземаш решения, които могат да те скарат с приятел или висш прокурор. Такава е работата. Решението ми се струва ясно и е време то да бъде администрирано, заяви Крум Зарков.

Главният прокурор и прокуратурата като институция не бива и не може да говорят с внушения и недомлъвки. Ако имате информация, няма какво да плашите – оповестявате, арестувате, обвинявате, т.е. вършите си работата, подчерта министърът на правосъдието.

В отговор на въпрос какво смята да предприеме по повод взрива край кортежа на Иван Гешев, Зарков каза: "Ще действам спокойно и уверено, така че истината да излезе наяве. Цялата история, която започна с един взрив на 1 май, трябва да се разнищи докрай, за да можем да продължим напред".

 

Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14