Свят

Погребението на кралица Елизабет II е струвало 200 милиона долара

  18.05.2023 21:47  
Погребението на кралица Елизабет II  е струвало 200 милиона долара

Траурните церемонии и погребението на британската кралица Елизабет Втора миналата година са стрували на британското правителство приблизително 162 милиона лири (около 200 млн. долара), съобщиха от финансовото министерство на страната, цитирано от Франс прес и Асошиейтед прес, предаде БТА.

Погребението на кралицата на 19 септември беше първото държавно погребение в Обединеното кралство след това на бившия премиер Уинстън Чърчил през 1965 г. Събитието, на което присъстваха световни лидери и високопоставени лица, беше предшествано от 10-дневен национален траур след кончината на кралицата на 8 септември на 96-годишна възраст след 70 години на трона.

Стотици хиляди се стекоха в Уестминстърското абатство, за да изпратят най-дълго управлявалия Великобритания монарх. Разходите бяха публикувани днес като част от писмено изявление пред парламента. "Приоритетите на правителството бяха тези събития да протекат гладко и с необходимото ниво на достойнство, като същевременно се гарантира безопасността и сигурността на обществеността", заяви в изявление Джон Глен, главен секретар на министерството на финансите.

По време на 10-дневния национален траур във Великобритания бяха разположени хиляди полицаи. Елизабет и съпругът ѝ, принц Филип, бяха погребани в параклиса "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор. Засега не е публикувана официална цифра за разходите по коронацията на крал Чарлз, отбелязва АФП. Според антимонархическата група "Репъблик" тя е струвала най-малко 100 милиона лири (115 милиона евро).


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14