Еко Новини

Съдът отхвърли жалбата на зелените срещу новия пътен възел Кресна

  19.05.2023 10:27  
Съдът отхвърли жалбата на зелените срещу новия пътен възел Кресна
  google

Върховният административен съд отхвърли жалбата на „Сдружение за дива природа Балкани“ срещу издаденото предварително изпълнение на строителното разрешение за изграждане на новия пътен възел при Кресна, част от АМ Струма.

Това е първото от цялата поредица от девет дела, заведени от еколозите срещу довършване на АМ Струма. Съдиите са определили, че оставят жалбата на зелените без разглеждане поради недопустимост.

Според магистратите жалбоподателят не е "засегната общественост", съгласно Закона за устройство на територията, въпреки позоваването им на Орхуската конвенция.

Тук може да прочетете цялото Определение на Върховния административен съд

Само преди няколко дни министъра на регионалното развитие Иван Шишков направи първа копка на съоръжението. На събитието провокация направиха няколко зелени активисти от партия „Зелено движение“, част от коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България“.

Еколозите умишлено скъсаха информационната табела, за да ги отразят медиите. На протеста, представен като организиран от местни хора, бяха само десетина човека от общо 5000 жители на община Кресна, повечето от които партийните еколози.

Решението на съда отхвърля и налаганите публично внушения, че зелените са  "засегнатата общественост" и имат право да обжалват всички инвестиционни проекти в страната.

Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14