Новини

Инспекторатът към ВСС се самосезира за изявленията на Иван Гешев и Борислав Сарафов

  19.05.2023 14:16  
Инспекторатът към ВСС се самосезира за изявленията на Иван Гешев и Борислав Сарафов

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) се самосезира от публикации в медиите във връзка с изявленията от последната седмица на главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов. Това съобщиха от институцията, цитирани от БТА.

От ИВСС поясняват, че става дума за изказванията им, в които има твърдения за поведение, накърняващо независимостта на прокурора и поведение, накърняващо престижа на съдебната власт.

Случаят е разпределен на инспектор при спазване принципа на случайния подбор.

В понеделник Гешев и Сарафов последователно говориха пред медиите. В изказването си главният прокурор заяви, че политиката трябва да излезе от съдебната власт, разказа за взрива срещу него, за отправени предложения в замяна на оттеглянето му от поста, както и за отправена заплаха да подаде оставката си. Той говори още за разследването, известно като "Барселонагейт", за отправеното предложение до ВСС за освобождаването му от длъжност, коментира още действия на политически партии и народни представители.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов заяви, че е нужен катарзис, за да се отреже гнилото и прокуратурата да заработи. Директорът на следствието посочи, че Иван Гешев сам е признал, че държи „на трупчета“ делото „Барселонагейт“, за да може да извива ръцете на политиците. Както и че с изявлението си главният прокурор е направил заявка за влизане в политиката.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14