Новини Свят

Групата Г-7 официално обяви нов кръг от санкции срещу Русия

  19.05.2023 15:26  
Групата Г-7 официално обяви нов кръг от санкции срещу Русия

Г-7 официално обяви нов кръг от санкции срещу Русия, се казва в изявление на групата, публикувано в петък. 

"Ще лишим Русия от технологии, промишлено оборудване и услуги на Г-7, които поддържат нейната военна машина“, заяви групата след края на заседанието на лидерите на седемте развити икономики по въпросите, свързани с руската инвазия в Украйна.

Лидерите направиха изявление, в което повториха тяхното "твърдо отхвърляне на незаконните опити на Русия да придобие украинска територия със сила". Те също така изглежда заеха позиция срещу предложението за прекратяване на огъня, направено от Пекин, който изпрати специален пратеник в Украйна по-рано тази седмица, като Г-7 заявиха:

"Ние подчертаваме, че справедливият мир не може да бъде реализиран без пълното и безусловно изтегляне на руските войски и военни оборудване и това трябва да бъде включено във всеки призив за мир".

В съвместната декларация се отбелязва, че новите мерки се основават на предишни действия и ще бъдат разширени, "за да гарантират, че износът на всички артикули, критични за агресията на Русия, включително тези, използвани от Русия на бойното поле, е ограничен във всички наши юрисдикции". 

Групата добави, че най-засегнатите области ще бъдат износът на индустриални машини, инструменти, строителство, транспорт и бизнес услуги.

По този повод групата насочва своите санкции и към институциите, транспортиращи материали за фронта, както и към руския  добив, обработка, производство и износ на диаманти, "с цел да се намалят" приходите на страната.

Групата на седемте на развити държави вярва, че публично подкрепяните инвестиции в газовия сектор могат да бъдат временно подходящи, докато страните ускоряват постепенното премахване на зависимостта си от Русия, съобщава Ройтерс, визирайки чернова на комюникето от срещата на Г-7.

"При изключителни обстоятелства на ускоряване на поетапното премахване на нашата зависимост от руската енергия, публично подкрепените инвестиции в газовия сектор могат да бъдат подходящи като временен отговор, ако бъдат приложени по начин, който е в съответствие с нашите климатични цели“, се казва в документа.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14