Новини

Посланичката на САЩ в Северна Македония: Радвам се, че не ме пратиха в България

  19.05.2023 16:02  
Посланичката на САЩ в Северна Македония: Радвам се, че не ме пратиха в България

„Истина е, че между Република Северна Македония и България има много история. Има и хора, които биха се радвали да създадат допълнителен хаос, онези, които имат политически ползи от опитите си да създават наративи около македонския език, македонската идентичност. В крайна сметка миналото лято беше постигнато споразумение за промяна на конституцията и това е следващата стъпка (на страната) към членство в ЕС. Така според мен тези, които използват напрежението между двете държави, вредят и на двете страни, защото България ще спечели толкова, колкото и Северна Македония от членството на Северна Македония в Европейския съюз. Това ще помогне по отношение на сигурността, по отношение на икономиката и по отношение на регионалните възможности и интеграция”, казва в интервю за МИА посланикът на САЩ в Северна Македония Анжела Агелер, предаде БТА.

Тя уточнява, че е добър приятел с новия посланик в София и са водили многобройни разговори с него как могат да работят заедно, за да информират хората, с които общуват, за различните проблеми и предизвикателства. Агелер казва, че от София наистина се е чул „много агресивен език”, който не се основава на факти за ситуацията в Северна Македония и се чувства щастлива, че е посланик на САЩ в Скопие, а не в София, но е важно и вярва, „че лидерите и гражданите и в двете държави, а не тези, които са най-шумни в момента, разбират ползите от това да имаш много близък съсед, който също е в ЕС, с когото можеш да подобриш търговията си, с когото можеш да работиш заедно по въпросите на сигурността, по регионалната интеграция и всички тези дейности”, което е най-голямата полза за Северна Македония, а и за България и за другите държави от Западните Балкани.

Конституционните промени са вътрешна работа на Северна Македония, казва Агелер, но според нея „винаги по-добре се вижда отстрани”.

Тя не се ангажира с мнение дали в страната ще има предсрочни избори, казва, че и в Северна Македония и извън нея има хора, „които биха искали да навредят на процеса на придвижване” на страната към ЕС и има времева рамка за осъществяването на конституционните промени и Междуправителствената конференция, след която ще могат да бъдат отворени и преговорните глави с ЕС и, без да я споменава конкретно, коментира твърденията на опозицията, която казва, че не подкрепя конституционните промени, освен ако няма предсрочни избори.

„Мисля, че или подкрепяте осъществяването на необходимото за придвижване към ЕС, или сте против. И отново се надявам, че онези, които се грижат за бъдещето на тази страна, ще вземат решенията да продължат напред и ще предприемат необходимите действия за придвижване към ЕС. Дали това означава предсрочни избори или не, дали ще се случат следващата пролет, не мога да прогнозирам, но ще видим какво ще стане и повярвайте ми, наблюдаваме много внимателно”, казва Агелер.

По думите ѝ на Западните Балкани има геополитически влияния, но те са и глобални, както глобален проблем е дезинформацията, но смята, че е важно как държавата и нейните граждани реагират на тях.

„Така например реакцията, която видяхме от Северна Македония по отношение на Русия и Украйна, особено военната подкрепа и подкрепата за НАТО, беше забележителна и всъщност беше модел за много по-големи държави в Европа по отношение на подкрепата на усилия там. Така че това е реалността в тази страна и извън нея и най-важното според мен е да се признае това и след това да се направи избор, който работи за хората в страната, това е интелигентен начин да се отговори на тези геополитически сили и какво е в интерес на държавата”, казва Агелер.

На въпрос какъв е изходът от „цялата тази ситуация - корупция, неработеща система, разделено общество, блокиране на промените в конституцията, които са условие за продължаване на пътя към ЕС, но и външни влияния, които целят да блокират процесите, водещи до прогрес", тя отговаря, че не вижда това като изход, а като врата, която чака държава да я бутне и да влезе през нея.

„Наистина го виждам като вход. Може би това е американският оптимист в мен, но аз наистина вярвам, че тази страна е стигнала до момент, в който трябва да отвори вратата, да се втурне през нея и да продължи напред към своето по-светло бъдеще, а не да се заклещи в някакъв негативен наратив, който идва и извън и отвътре в държавата и вярвам, че тя може да го направи”, казва посланикът на САЩ в Северна Македония в интервюто за МИА.

По думите ѝ пред Северна Македония има големи предизвикателства.

„Не е тайна, че виждам корупцията и престъпността като основно предизвикателство, пред което е изправена страната в момента. Пътят към ЕС и реформите в този процес помагат за справянето с много от тези проблеми. Тази страна даде много важни и много трудни жертви и показа, че може да работи върху реални проблеми, когато бъде помолена да го направи. Вярвам, че има добри хора в тази държава, на които им е писнало от корупция. Мисля, че всички граждани са уморени от това. Надявам се, че хората ще кажат „стига“ и ще поискат техните институции да се справят с тези проблеми по открит и прозрачен начин и че ще държат отговорни лидери, бизнесмени и други в обществото, ако не спазват правилата”, казва Агелер.

Според нея "черните списъци" на САЩ не са достатъчни за справяне с проблема, защото „дори ако САЩ определят, че някой е корумпиран и вреди на демокрацията или обществото чрез своите незаконни дейности, САЩ може да го назове, но не може да го арестува". По думите ѝ, след посещението на премиера Ковачевски в САЩ преди седмица, тя е имала редица от вътрешни срещи, за да обсъди каква е позицията на САЩ по отношение на санкциите.

"Хората разбират, че трябва да се вземат трудни решения. Но това, че имаш цел, не означава, че ще я постигнеш. Това изисква действие и в този случай е необходима конституционна промяна. Знам, че хората са уморени от това, но в същото време искат да са в ЕС, защото осъзнават огромните ползи от отварянето на тези врати към ЕС и към евроатлантическите интеграции. Не е достатъчно само да се надяваме, необходимо е още едно трудно решение и наистина се надявам лидерите на всички политически партии да загърбят различията си и просто да действат в най-добрия интерес на страната и нейното бъдеще", казва Агелер.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14