Новини

НС въведе механизма за разследване на Гешев, промените ще минат по бързата писта

  19.05.2023 17:03  
НС въведе механизма за разследване на Гешев, промените ще минат по бързата писта

Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор.

Проектозаконът на Министерски съвет мина с конституционно мнозинство - 191 гласа "за", 0 "против" и 33 "въздържал се" ("Възраждане"). Това се случи броени часове след приемането на текстовете в комисия вчера. Очаква се законопроектът да мине по бързата писта и да се гласува в максимално най-къси срокове. Депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с които OFFNews разговаря, твърдят че ще настояват за съкращаване на срока между двете четения на три дни. По този начин е възможно да има механизъм за разследване на главния прокурор още в началото на юни. 

Ако Народното събрание съкрати сроковете между двете четения на три дни, има вариант цялата процедура с обнародването в "Държавен вестник" да изпревари произнасянето на ВСС по искането за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор. Следващата седмица ще се проведе извънредно заседание на правната комисия, по време на което трябва да се изготви общ законопроект за промените в НПК (приетите проекти са два на Министерски съвет и един на "Възраждане" - б.а.) След това в пленарна зала трябва да бъде съобщено и да се гласуват сроковете. Ако депутатите решат да съкратят сроковете на 3 дни, то НПК може да бъде гласуван в комисия и зала за второ четене най-късно в началото на юни.

Доскоро толкова бързото приемане на законопроекта бе немислимо. След обрата в позицията на ГЕРБ обаче още вчера председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска правната комисия бързо да изготви доклада, за да може промените в НПК да се гласуват в зала още днес. Сътрудниците на комисията, оглавена от Стою Стоев, са работили по документа до полунощ. В зала, когато Желязков предложи гласуването на НПК днес, от БСП поискаха да се гласуват и промените в НК. Председателят на НС отклони това предложение, тъй като няма доклад, а Георги Свиленски от левицата иронично отбеляза, че колкото и да бързат механизъм за разследване на Гешев няма да има до понеделник, когато се очаква главният прокурор отново да говори.

Дебатът - предложения за нов президент и хвалби за Борисов

Дебатът по законопроекта продължи по-малко от три часа, през които се роди номинация за следващия президент. Тя бе направена от бившия председател на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС), който продължи тезата, че промените в НПК са в разрез с Конституцията:

"Ако Вие, г-н Зарков, се окажете по-прав от цялата съдебна система, то Вие заслужавате да станете президент. А ако не - то най-малко министър-председател."

Лидерът на БСП Корнелия Ниновапродължи тезата, че разпоредбите в проектозакона на Крум Зарков са противоконституционни и с това направи заявка за редакции между двете четения, за да не се върнали текстовете от КС. От "Възраждане" пък решиха да се чудят какво щяло да се случи, ако промените в НПК се приемат и получим парите по ПВУ. (Въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор е заложено в Плана за възстановяване и устойчивост. Освен това той се счита за условие за приемането на България в Шенген - б.а.)

На тези думи отговори правосъдният министър Крум Зарков, който декларира, че по-важно е не получаването на парите по Плана, а приемането на реформата.

"Ние имаме нужда от такъв закон. Не го ли виждате всеки ден?", попита той.

След това в дебата отново влезе Радомир Чолаков, който заяви, че реформата ще се случела заради "г-н Борисов":

"Г-н Борисов през цялото време мисли за това, което е добро за държавата, не го ли разбирате?", каза той, а от думите му се изненада и лидерът на ГЕРБ, който го погледна с усмивка.

Механизмът за разследване на Гешев

В законопроекта на Министерски съвет се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който ще може да проверява главния прокурор и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия от окръжен, апелативен съд, или от ВКС. Ще бъде изготвен и списък от съдии, които могат да бъдат избирани, но те трябва да отговарят на няколко условия: Минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела. За да влязат в списъка ще е нужно предварителното им съгласие, а след това те ще се избират на случаен принцип при наличие на данни за извършено престъпление от главния прокурор.

Ако бъдат събрани доказателства, ще се назначава от прокурорската колегия на ВСС и втори разследващ прокурор. За разследването пък ще има и разследващи полицаи, назначени от вътрешния министър. Делата следва да се гледат в СГС. Отказът от образуване на досъдебно производство ще подлежи на съдебен контрол на две инстанции.

Друга промяна, която е от ключово значение, е предложението решението за освобождаването на главния прокурор да може да се взима с 13, а не 17 гласа. С оглед заплахите на Гешев, че ще покаже записи, показващи политическото влияние във ВСС, по-малкият необходим брой се явява предимство. Той не пропусна да отправи такива и към депутатите и преди да влезе в комисия днес обяви, че цялото общество ще види всичко.

Разследване на главния прокурор по "възрожденски"

"Възраждане" има свой законопроект за разследване на главния прокурор. Според предложенията Националната следствена служба следва да се обособи в самостоятелен и независим орган, а следователи да могат да разследват главния прокурор и неговите заместници. При наличие на данни за престъпления от главния прокурор шефът на НСлС временно ще изпълнява длъжността "прокурор по разследването".

В предходния парламент текстовете бяха приети на първо четене. Тогава иронично се появиха тези, че "Възраждане" искат зам.-главния прокурор Борислав Сарафов да разследва Гешев.

В крайна сметка проектозаконът бе отхвърлен с 68 гласа "за", 6 "против" и 149 "въздържал се".

Накъдето задуха вятърът

Допреди няколко месеца ГЕРБ, ДПС, БСП, БВ и "Възраждане" яростно бранеха Гешев, а с това и бламираха промените в НПК. Първо бившият председател на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) отказваше да включи в програмата предложението за промени в НПК в продължение на почти три месеца. Когато текстовете най-сетне влязоха в комисия, заседанието приключи в 20 ч., но без политически дебат и гласуване, защото депутатите се уморили. Това обаче бяха същите хора, които със завиден устрем 18 часа прекрояваха Изборния кодекс. След седем дни промените бяха приети, но те се оказаха фатални за превръщането на текстовете в закон. За да се подсигурят, ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" не допуснаха текстовете да влязат в дневния ред на Народното събрание. Когато стана ясно, че текат последните дни живот на 48-ото Народно събрание, те най-сетне влязоха на първо четене в зала. Партиите декларираха подкрепа за тях, но ГЕРБ-СДС и ДПС провалиха кворума и бламираха реформата. Критиките обаче отидоха при "Продължаваме промяната" и "Демократична България", защото половината депутати от двете групи отсъстваха от зала и не успяха да се върнат за регистрацията. Кворум обаче нямаше, тъй като от ГЕРБ се регистрираха двама души, от ДПС - един, от БВ - трима, а от БСП - 12.

Така 48-ото НС отиде в историята. В хода на предизборната кампания обаче Борисов заяви, че механизъм за разследване на главния прокурор ще има. В 49-ият парламент той разшири обещанието си с ангажимента всички проектозакони на правосъдния министър Крум Зарков, които нарича "Крумови закони", да бъдат приети. В това число влизат злополучните промени в НПК и реформата в КПКОНПИ.

Миналата седмица изненадващо Мария Габриел, издигната от ГЕРБ-СДС за премиер с първия мандат, обяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета ѝ ще е да внесе искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната система. Така доскорошните яростни бранители на Гешев му обърнаха гръб, а оставката му бе поискана и от ДПС. В понеделник главният прокурор проговори и освен демонстративното късане на оставка заплаши, че ще измита политическия боклук от парламента. Това не разколеба депутатите и днес, когато след 4-часово заседание правната комисия въведе на първо четене механизъм за разследване на главния прокурор.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14