Новини

БОЕЦ: Прокурор, отказал да разследва Пеевски, проверява Гешев

  19.05.2023 17:05  
БОЕЦ: Прокурор, отказал да разследва Пеевски, проверява Гешев

Прокурор от Софийската градска прокуратура, който е отказал да образува дело срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, в момента води проверка по сигнал срещу главния прокурор Иван Гешев. Това обяви в петък лидерът на гражданското движение "БОЕЦ" Георги Георгиев. Той бе пред съдебната палата, където по план трябваше да се срещне с шефа на държавното обвинение. Часове по-рано обаче срещата е била отменена, каза Георгиев.

Магнитски е нищо 

Според лидера на БОЕЦ проверката се води от прокурор Тодор Денков. Сигналът е от гражданското движение и е бил изпратен до върховната прокуратурата, откъдето вероятно са го препратили към градската. По искане на същия прокурор са възложени проверки на антикорупционната комисия КПКОНПИ. От там се свързали с Георгиев и му казали, че имат много кратък срок за проверка, но след това се оказало, че е удължен на два месеца.

Отказът да се образува дело срещу Пеевски отново е по сигнал на БОЕЦ. Той е подаден след като депутатът бе санкциониран за корупция по американския закон „Магнитски“. От това нямаше никакви последствия за него у нас.

"На 32 страници прокурор Денков обяснява как Пеевски е чист като сълза и как законът "Магнитски" не представлява нищо. В момента тези разследвания срещу Гешев са под контрола на Пеевски и под контрола на неговите марионетки. И след като ми бе заявено от КПКОНПИ, че имат много кратки срокове, бях уведомен, че срокът им е бил удължен на два месеца и че изведнъж тази спешност по разследванията срещу Гешев е отпаднала“, заяви Георгиев.

Нови обвинения

Освен до прокуратурата БОЕЦ са подали сигнал срещу главния прокурор и до Инспектората на Висшия съдебен съвет. Според Георгиев той е базиран на твърденията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, че началникът му е разпоредил незаконно мястото на атентата срещу него да бъде огледано от израелски експерт. Отговорът на Инспектората бил, че нямало конкретни данни за нарушения.

След изявленията на Георгиев от Инспектората побързаха да съобщят, че са образували проверка. Това е станало след самосезиране по публикации в медиите. Не стана ясно как инспекторите са открили достатъчно данни в медиите, но не и в сигнала на "БОЕЦ".

"Два часа по-късно с мен се свърза служител на МВР, който ме уведоми, че аз съм издирван от Първо РПУ в София, за да ми връчат нов обвинителен акт, без обяснения за какво става дума", разказа Георгиев.

Той попита кой е "натиснал копчето", за да се откаже Гешев от срещата с него и да му бъдат повдигнати нови обвинения.

Сигнали

В петък "БОЕЦ" внесоха още два сигнала в прокуратурата. Единият е за купуване на гласове и е срещу депутата от ДПС Халил Летифов. Става дума за купен вот в община Гурково.

Вторият сигнал е срещу Бойко Борисов. В него бизнесмен твърди, че е занесъл лично сума "с много нули", която отишла при бившия премиер. Целта на бизнесмена била да си възстанови ДДС.

Идната седмица от движението ще внесат нов сигнал, този път срещу Гешев и Пеевски. Той е за фалита на КТБ.

"Разполагаме с над 1400 документа, в огромната си част оригинали, в които фигурират многомилионните кредити на Пеевски, които Гешев не видя", заяви Георгиев.

Той твърди, че документите са от архива на основния прокуроски свидетел по делото КТБ - Бисер Лазов.

Мафията се прегрупира

В последните дни Гешев спря да говори за Борисов, каза още Георгиев. В първата си изява след като стана ясно, че ГЕРБ ще искат отстраняването му главният прокурор започна да говори за "лицето Бойко Методиев Борисов" и спомена разследването "Барселонагейт". То бе образувано по сигнал на БОЕЦ, но вече няколко години отлежава в прокуратурата без резултат.

"Той вече не говори за Бойко Борисов, той започна да говори за членове на Висшия съдебен съвет. И как ще изнася срамни данни за тях. В момента тече процес на предоговаряне и наместване на пластовете. Мафията има много силни инстинкти за самосъхранение и сле първоначалния трус, в момента на ниво "Борисов-Пеевски" вървят преговори за възстановяване на статуквото. Гешев няма да разкрива нищо, ще говори глупости и общи приказки. Гешев има цялата власт, ако има дори минимални данни за извършени престъпления, незабавно да образува и да действа. Защо не действа?", каза Георгиев.

Според него главният прокурор разполага с огромна база данни – записи на телефонни разговори, видеозаписи и документи, чрез които се контролират политици, магистрати, общественици, медии и журналисти.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14