Новини

И ДПС ще подкрепи мандата на ГЕРБ, но гласовете все така не стигат

  19.05.2023 17:20  
И ДПС ще подкрепи мандата на ГЕРБ, но гласовете все така не стигат

ДПС обяви официално, че ще подкрепи кабинет с вече връчения на ГЕРБ проучвателен мандат и с предложената за премиер Мария Габриел.

В петък на въпрос дали ще подкрепят първия мандат, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отговори с "да" и добави, че от формацията се отнасят "много сериозно към тази тема". Той подчерта, че ДПС има експерти, които да предложи за състава на правителството, но по думите му конкретни имена все още не били обсъждани.

"Дайте да вървим стъпка по стъпка. Разговорите продължават, срещите продължават", обясни Карадайъ.

Преди ден и от видеообръщение на лидера на "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Трифонов се разбра, че партията му ще подкрепят мандата на ГЕРБ. Той обяви, че формацията му ще подкрепи "експертно правителство", а Габриел вече публично обяви, че подготвя именно такова правителство.

В 49-ото Народно събрание ГЕРБ има 69 депутати, ДПС има 36, а ИТН – 11. Останалите политически сили публично са обявили, че няма да подкрепят първия мандат.

Това означава, че общият брой на депутатите от трите подкрепящи кабинета формации е 116, което е по-малко от половината народни представители.

Независимо от това хипотетично е възможно е кабинетът да мине, ако поне 9 народни представители от БСП, ПП-ДБ или "Възраждане" отсъстват от залата при гласуването. Или ако поне петима от същите формации гласуват "за" правителството, въпреки партийната повеля. Подобно развитие на този етап изглежда малко вероятно. И ПП-ДБ, и "Възраждане", и БСП твърдят официално и неофициално, че не очакват техни депутати да гласуват в разрез с партийните позиции.

В петък в парламента се проведе и среща между ГЕРБ, ДПС и БСП. Разговорът се е провел в кабинета на председателя на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ.

"Благодаря за подкрепата, която получавам от ДПС и "Има такъв народ" за ясна визия за експертно правителство с мандат, обединен около приоритети. Най-напред за нас приоритет са хората и резултатите, които те искат да видят с едно редовно правителство, то е свързано със социално-отговорен, разумен бюджет, с това те да нямат нестабилност и несигурност по отношение на заплати и на плащания", обяви след нея Мария Габриел.

Тя посочи, че поименният състав на проектокабинета ѝ ще бъде представен в понеделник, но обясни, че сегашната структура се запазва – тоест няма да има промени в министерствата.  


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14