Свят

Бивш руски кмет глобен с $3245, използвал думата война

  19.05.2023 17:41  
Бивш руски кмет глобен с $3245, използвал думата война

Глоба от 260 000 рубли (3245 долара) беше наложена днес на руския опозиционен политик Евгений Ройзман, след като съд го призна за виновен за "дискредитиране" на руската армия, предаде Ройтерс, като се позова на руски медии.

Бившият кмет на Екатеринбург - четвъртия най-голям град в Русия - беше задържан през август миналата година, като му беше забранено да използва интернет, след като във видеоклип, разпространен в "Ютюб", той използва думата "война", имайки предвид действията на Москва в Украйна. Русия нарича конфликта "специална военна операция" и онези, които го нарекат "война" или "инвазия", рискуват да бъдат дадени под съд, припомня агенцията.
Откакто нахлу в Украйна миналата година, Русия е изпратила на съд десетки хора според нови закони, целящи да накажат онези, които критикуват войната, и да наложат санкции срещу опозицията, допълва Ройтерс.

Популярният и харизматичен Ройзман е отявлен поддръжник на хвърления в затвора опозиционер Алексей Навални и често отправя критики срещу Кремъл в социалните мрежи, като понякога си служи с доста груби думи. Той беше избран за кмет на Екатеринбург през 2013 г. на фона на вълна от недоволство в резултат на завръщането на Владимир Путин на президентския пост през 2012 г., отбелязва агенцията.

Мандатът на Ройзман като кмет на Екатеринбург беше белязан от полемика, свързана с агресивната му политика срещу наркотрафика в града. През 2018 г. той подаде оставка, считайки решението на областни депутати да гласуват отмяната на преките кметски избори за ход, насочен срещу него.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14