Новини

Деница Сачева: В понеделник ще връчим изпълнен мандат на президента

  19.05.2023 19:59  
Деница Сачева: В понеделник ще връчим изпълнен мандат на президента

Удължителният бюджет действа до 10 юни, след тази дата няма да има основания да се извършват плащания. След тази дата започваме да работим с 1/12 от бюджета. Увеличението на пенсиите е планирано в удължителния бюджета, така че пенсионерите не трябва да се притесняват. Проблем ще има за бюджетните плащания. Това заяви бившият социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„След края на удължителния бюджет всякакви обществени институции (детски градини, болници, учреждения), на практика, ще бъдат блокирани и няма да работят“, предупреди тя.

„Знаете, че ние не сме съгласни с бюджетния дефицит, заложен в бюджета на служебния кабинет. Ако няма редовно правителство гласуването на бюджета в този му вид е под риск. Може да се окаже, че животът на този парламент е толкова кратък, че да не може да се извърви бюджетната процедура. Бюджетът е разпределен по комисии, но колегите не знаят какви политики да гласуват“, обясни бившият социален министър.
По повод тайната среща днес между лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в НС, Деница Сачева заяви: „В НС тайни срещи няма как да се случат. Нищо трайно не е правено. Ние ясно заявихме, че нашият кандидат за премиер ще провежда срещу с всички парламентарни групи, за да се осигури подкрепа за експертно правителство с хоризонт от една година и ясни приоритети. В понеделник ние ще върнем на президента изпълнен мандат с имена на министри. Това правителство ще бъде с ясен европейски и експертен профил. Разговори с кандидатите вече текат“. „С мен не са водени разговори за изпълнителната власт и нямам планове да съм министър“, призна тя.

„ПГ на ГЕРБ вече подкрепи приоритетите на Мария Габриел. Предложените имена от нея ще получат 100% подкрепа на ГЕРБ-СДС. Дали сме своето доверие и участваме в този процес“, каза още Сачева.

На въпрос дали всички в ГЕРБ са били съгласни с предложението на Мария Габриел за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, като главен прокурор, Сачева заяви: „На първо място трябва да бъде решена политическата криза, публичните финанси – също. За съдебната реформа много ясно сме заявили, че ще я подкрепим. Механизмите за контрол на главния прокурор са условия в Плана за възстановяване и устойчивост. Условието за независима съдебна власт минава през мащабна съдебна реформа. Групата на ГЕРБ-СДС застана единодушно зад г-жа Габриел. Оставката на главния прокурор се иска от няколко години от редица политически партии и организации. Защо сега това искане от Мария Габриел предизвика такава буря? Важното е, че този приоритет беше обявен публично и получи подкрепа. Няма да влизам в калния терен на клюки и компромати. В политиката са важни резултатите и това те да са обществено полезни. Всичко останало е жълтина, върху която не искам да се фокусирам. Това беше крайното решение на ПГ. Важно е дали това е обществено полезно или не“, обясни Деница Сачева.

„Така както съдебната система трябва да е независима от политическата власт, така и тя не бива да определя политиката и геополитическите интереси на страната“, подчерта тя.

Според Сачева папката с изпълнения мандат ще бъде връчена на президента в понеделник.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14