Свят

САЩ дава зелена светлина за F-16 за Украйна, ще обучава и пилоти

  20.05.2023 16:22  
САЩ дава зелена светлина за F-16 за Украйна, ще обучава и пилоти

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви пред лидерите на Г-7, че Вашингтон ще подкрепи предоставянето на модерни военни самолети, включително F-16 на Украйна и ще подкрепи усилията за обучение на киевските пилоти.

Стъпката на САЩ е сигнал за голям пробив за Киев, който многократно, доскоро безуспешно, настояваше пред западните си поддръжници да се съгласят да предоставят високотехнологични самолети.

Украинският президент Володимир Зеленски, който ще се срещне с Байдън по време на срещата на върха на Г-7 в Япония, приветства този ход като "историческо решение" и добави, че очаква с нетърпение да "обсъди практическото изпълнение" на плана в Хирошима.

Байдън заяви, че Съединените щати "ще подкрепят съвместните усилия с нашите съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на изтребители от четвърто поколение, включително F-16, за по-нататъшно укрепване и подобряване на способностите на украинските военновъздушни сили", според официалния представител.

"Тъй като обучението се провежда през следващите месеци, нашата коалиция от държави, участващи в това усилие, ще реши кога действително да предостави самолети, колко ще предоставим и кой ще ги предостави."

Обединеното кралство, Белгия и Нидерландия и Дания приветстваха решението.

"Обединеното кралство ще работи заедно със САЩ и Нидерландия, Белгия и Дания, за да получи Украйна бойния въздушен потенциал, от който се нуждае", написа в Туитър министър-председателят Риши Сунак и добави "Ние сме единни."

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен заяви, че "сега ще може да се придвижи напред за колективен принос за обучение на украински пилоти за управление на F-16".

Има консенсус за предоставянето на високотехнологични бойни самолети на Украйна, но подкрепата на САЩ е от ключово значение, тъй като по закон те трябва да одобрят реекспорта на американско оборудване, закупено от съюзници, включително на самолети F-16.

САЩ ще обяви нов пакет военна помощ за 375 млн. долара

Американският президент Джо Байдън ще обяви нов пакет военна помощ за Украйна на стойност 375 млн. долара в Хирошима, Япония, където участва в срещата на върха на Г-7, каза американски представител, поискал да остане анонимен, предаде Ройтерс.

Служителят уточни, че новия пакет военна помощ за Киев ще включва артилерия, боеприпаси и реактивни системи за залпов огън HIMARS.

Общата международна военна помощ за Киев е в размер на десетки милиарди долари, като САЩ са водещият донор.

В допълнение към стотици танкове и други бронирани превозни средства, помощта за Киев включва системи за противовъздушна отбрана, прецизни ракетни установки, артилерийски установки и голямо разнообразие от боеприпаси.

Съединените щати са обучили и 11 украински батальона - около 6100 военнослужещи - в операции с комбинирани оръжия и 4000 - в отделни системи.

Повече от две дузини други държави също участват в обучението, което до момента е предоставило обучение на повече от 52 000 украински войници.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14