Свят

СЗО стартира глобална мрежа за откриване на заплахи от инфекциозни болести

  21.05.2023 10:05  
СЗО стартира глобална мрежа за откриване на заплахи от инфекциозни болести

Световната здравна организация стартира глобална мрежа, която да помогне за бързото откриване на заплахата от инфекциозни болести, като COVID-19, и за споделяне на информация с цел предотвратяване на разпространението им, предаде АФП.

Международната мрежа за наблюдение на патогени (IPSN) ще осигури платформа за свързване на страните и регионите, като подобри системите за събиране и анализ на проби, съобщиха от агенцията.

Мрежата има за цел да помогне да се гарантира, че заплахите от инфекциозни болести се идентифицират и проследяват бързо, а информацията се споделя и се предприемат действия за предотвратяване на катастрофи като пандемията от COVID.

Мрежата ще разчита на патогенната геномика, за да анализира генетичния код на вирусите, бактериите и други болестотворни организми, за да разбере колко инфекциозни и смъртоносни са те и как се разпространяват.

Събраните данни ще бъдат включени в по-широка система за наблюдение на заболяванията, използвана за идентифициране и проследяване на болестите с цел ограничаване на епидемиите и разработване на лечения и ваксини.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус приветства "амбициозните" цели на новата мрежа, като заяви, че тя може да "играе жизненоважна роля в здравната сигурност".

"Както ясно ни беше демонстрирано по време на пандемията от Covid-19, светът е по-силен, когато е обединен в борбата с общите заплахи за здравето", каза той.

IPSN, обявена ден преди началото на годишната среща на държавите членки на СЗО в Женева, ще има секретариат в рамките на Центъра за разузнаване на пандемии и епидемии на СЗО.

Това е последната от няколкото инициативи, стартирани след COVID, които целят да засилят способността на света да предотвратява и по-ефективно да реагира на пандемични заплахи.

Мрежата ще обедини експерти в областта на геномиката и анализа на данни, привлечени от правителства, академични среди, частния сектор и други. "Всички те имат обща цел: да откриват и да реагират на заплахите от болести, преди те да се превърнат в епидемии и пандемии, и да оптимизират рутинното наблюдение на болестите", заявиха от агенцията.

COVID подчерта решаващата роля на патогенната геномика при реагирането на пандемични заплахи, като СЗО отбеляза, че без бързото секвениране на вируса на SARS CoV-2 ваксините нямаше да бъдат толкова ефективни и нямаше да станат достъпни толкова бързо.

Нямаше да бъдат идентифицирани толкова бързо и нови и по-преносими варианти на вируса. "Геномиката е в основата на ефективната готовност и реакция при епидемии и пандемии", заявиха от агенцията, като добавиха, че тя е жизненоважна и за наблюдението на редица заболявания - от грип до ХИВ.

Въпреки че пандемията подтикна държавите да увеличат капацитета си в областта на геномиката, агенцията предупреди, че много от тях все още не разполагат с ефективни системи за събиране и анализ на проби.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14