Свят

Турция модернизира изтребителте си F-16

  21.05.2023 12:17  
Турция модернизира изтребителте си F-16

Първите модернизирани в самата Турция изтребители F-16 бяха предоставени на националната армия. Това съобщи ръководителят на отбранителната индустрия (SSB) Исмаил Демир.

"Доставихме първите F-16, "освободени" от нашата отбранителна индустрия с местни и национални системи", каза Демир визирайки проекта, наречен Özgür или "Свободен". "Отсега нататък нашите F-16 ще продължат да служат на нашите сили с много по-съвременни възможности и по модернизиран начин", добави той.

Проектът за структурно усъвършенстване включва увеличаване на продължителността на живота на самолетите F-16 Block-30 от 8000 часа на 12 000 часа. "Освен това в нашите самолети са интегрирани авиотехнически възможности, разработени с национални и местни средства", се казва в изявлението на Демир.

Националните боеприпаси и ракети ще бъдат директно интегрирани в F-16, благодарение на "националните компютри", инсталирани в самолетите, се казва още в съобщението на началника на отбранителната индустрия (SSB).

Проектът ще бъде приложен и към самолетите Block-40 и Block-50, като по този начин ще се даде възможност за ефективно им използване до 2040 г./ БГНЕС