Новини

Нови разговори: ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България обсъждат и ротационен премиер

  21.05.2023 22:43  
Нови разговори: ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България обсъждат и ротационен премиер

ГЕРБ  и "Продължаваме промяната - Демократична България" са близо до съставяне на съвместно правителство с втория мандат и ротационен премиер, съобщи в неделя (21 май) "Капитал". Според изданието в почивния ден и сутринта, и следобед е имало разговори между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и част от ръководството на новата коалиция: Кирил Петков, Асен Василев ("Продължаваме промяната" и Христо Иванов ("Демократична България").

Източници на "Дневник" от ГЕРБ потвърдиха, че е обсъждан вариант за правителство с ротационен премиер. Към момента на публикуването на този текст редакцията не може да се свърже с представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Идеята е шест месеца да е премиер номинираният от "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков, след което министър-председател да е предложената от ГЕРБ-СДС Мария Габриел. Ротацията ще започне с премиер Денков. Окончателно решение обаче не е взето, предвид че намерението първо трябва да бъде обсъдено в партиите в коалицията: "Продължаваме промяната", "Да, България", ДСБ, "Зелено движение".Подобен подход позволи парламентът да заработи, като се стигна до вариант за ротационен председател. В момента това е Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, а след три месеца щафетата би трябвало да поеме Никола Минчев от новата коалиция. Формулата на подобно управление ще е предизвикателство, защото освен през сигурни договорки между първата и втората формация в парламента, ще трябва да премине и през оставка и избиране отново на кабинет, коментира източник от преговарящите пред "Дневник" в неделя вечер. Това означава министър-председателят да подаде оставка, парламентът да я гласува. След това мандатът първо отива отново в ГЕРБ (като първа политическа сила) и опит да състави правителство. Ако това се разиграе - това би било и избирането на Габриел за премиер.

Преди дни "Дневник" писа, че Габриел беше обсъждана като възможен министър в кабинет с втория мандат още в началото на седмицата, а преди това Кирил Петков изрази личните си силни впечатления от нея.
 Самата тя обяви, че предлага експертен кабинет за една година. Ако ГЕРБ и "Продължаваме промяната" са обсъждали шест месечна ротация, означава че запазват този срок.
По информация на "Дневник" обсъждането на подобна формула е свързано с намирането на мнозинство, и на конституционно мнозинство за съдебна реформа. За такова правителство говори Христо Иванов в интервю за "Дневник".

По непотвърдени данни в кабинет с втория мандат Габриел е обсъждана за вицепремиер и външен министър.

Вариантът за ротационен премиер председателят на парламента Росен Желязков коментира пред "Нова телевизия" и определи като възможен, тъй като имало нужда от нестандартни идеи за излизане от омагьосания кръг.

"Аз съм сигурен, че се обсъждат всички варианти, като не съм чул някоя от партиите да е изневерила на някои от предварително дадените си заявки "червени линии" за това с кой мандат, по какъв начин не би могла или кой би могъл да бъде премиер", каза още Желязков. Той визира заявеното неведнъж намерение от представителите на новата коалиция да не гласуват за кабинет на ГЕРБ или правителство, в което партията на Борисов има министри. Пред Би Ти Ви депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Надежда Йорданова каза, че не е участвала в преговорите днес и не разполага с повече информация. Тя отбеляза, че при всички случаи идеята за ротационен премиер трябва да бъде одобрена от ръководните органи на партиите в коалицията, както и от парламентарната група.

 

Сметки за втория мандат преди връщането на първия

 

В понеделник ГЕРБ трябва да върне първия мандат (президентът ги покани точно седем дни по-късно в 15 часа).

 Към неделя вечер нямаше яснота за имената в състава на на кабинета. Пред "Нова телевизия" председателят на парламента Росен Желязков коментира, че кабинетът на Мария Габриел ще е от хора, които не са политически натоварени, имат висока експертиза и необходимите ценности и добродетели.Той допълни, че изразилите готовност за подкрепа на правителството ДПС и "Има такъв народ" ще получат общо до пет министерски поста.

В петък Мария Габриел даде да се разбере, че в понеделник (22 май) ще занесе на президента папка със структура и персонален състав на министерския съвет. За момента обаче изглежда по-вероятно правителството да не бъде одобрено от парламента, като ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" имат общо 116 депутати при нужни поне 121.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14