Новини

Кандидадът за премиер Мария Габриел ще предложи на президента Радев проект на кабинет

  22.05.2023 08:04  
Кандидадът за премиер Мария Габриел ще предложи на президента Радев проект на кабинет

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще предложи на президента Румен Радев проект на кабинет, който да бъде гласуван в Народното събрание. 

"Бъдещ кабинет трябва да почива на ясни принципи, да следва ясни приоритети и програма. Аз очаквам, ако ще се изгражда такъв кабинет, той да следва именно тази ясна посока", смята президентът Румен Радев. 

В 15.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за министър-председател на най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание Мария Габриел, която преди седмица получи от президента папката с първия проучвателен мандат за съставяне на правителство от името на ГЕРБ-СДС.  

"Очаквам ГЕРБ - СДС да дойдат с изпълнен мандат със структура и състав на Министерски съвет, след което ще издам съответно указ за министър-председателя, който да бъде гласуван в парламента". 

Мария Габриел ще предложи правителство от експерти, което да работи една година. Освен ГЕРБ-СДС министри-експерти в проектокабинета ще имат и от ДПС, и от "Има такъв народ“, които декларираха, че ще подкрепят правителство с първия мандат:  

"Експертно правителство с мандат, обединен около приоритети. Най-напред за нас приоритет са хората и резултатите, които те искат да видят с едно редовно правителство. То е свързано със социално отговорен и разумен бюджет, с това те да нямат нестабилност и несигурност по отношение на заплати и плащания. Върховенство на закона, съдебна реформа, конституционно мнозинство - това за нас остава водещо в рамките на първия мандат. Структурата на министерски съвет остава същата. Не, че не могат да се мислят промени, но в момента нямаме време за това. Имената ще споделя в понеделник".

Идеята за правителство на конституционната реформа президентът коментира така:  

"Идеята е добра, но нека първо да има обикновено мнозинство, за да има правителство. Това е най важното, за да има парламент, който да може да разгледа и въпросът за конституционна промяна."

През миналата седмица подкрепа за кабинета на Мария Габриел заявиха от ДСШ и "Има такъв народ". Късно снощи обаче лидерът на ИТН - Слави Трифонов написа в профила си във "Фейсбук", че формацията му няма да подкрепи правителство с първия мандат, защото не са били проведени разговори за състав на експертен кабинет без партийни лидери.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14