Новини Свят

Украйна ще получи изтребители F-16

  22.05.2023 10:33  
Украйна ще получи изтребители F-16

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е уверен, че Украйна все пак ще получи бойни самолети от партньорските страни. Президентът уточни, че все още не се знае точно за какво количество може да се говори.

„Сигурен съм, че Украйна ще получи F-16. Защото вече имаме разбиране с кои държави работим... Ще имаме самолети. Но все още не мога да ви кажа колко. Това не е тайна, но наистина не знам", каза той на срещата на Г-7 в Хирошима.

През последните месеци Украйна активно работи за създаване на "коалиция за изтребители", за да помогне на украинската армия и да получи предимство пред Русия в небето.

Великобритания, Нидерландия, Дания, САЩ и Белгия обявиха, че ще обединят усилията си, за да помогнат на Украйна с бойната авиация. По-специално, става дума за обучение на украински пилоти на американски бойни самолети F-16. В същото време президентът на САЩ Джо Байдън обяви планове да започне обучение на украински пилоти.

Според източници в Белия дом САЩ са дали зелена светлина за прехвърлянето на изтребители F-16 в Украйна, но това ще се случи след контраофанзивата, и при обещанието на Киев да не се атакува руска територия.

 


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14