Свят

Гърция отива към нови избори

  22.05.2023 17:18  
Гърция отива към нови избори
  google

Гърция отива към нови избори. Само ден след вота за парламент, победителите от „Нова демокрация” обявиха, че няма да се опитат да направят правителство.

Лидерът и настоящ премиер Кириакос Мицотакис съобщи това в деня, в който трябваше да получи мандат от президента. Сега той ще бъде даден на вторите в изборите - коалицията „Сириза”, но те едва ли ще могат да формират толкова широка коалиция.

„Резултатите от изборите са показателни. Те демонстрират, че „Нова демокрация” получава одобрението на хората да управлява. Силно и автономно управление - това поискаха гражданите. По един абсолютен и категоричен начин. Освен това поискаха още нещо - да се движим по пътя на решителните реформи възможно най-бързо”, каза Мицотакис.

До това положение се стигна след изненадващо голямата победа на „Нова демокрация”. В разрез с прогнозите, управляващите побеждават с над 20 процента разлика, а само шестима депутати не им стигат за мнозинство в парламента. На следващите избори се очаква друго разпределение на депутатските места и „Нова демокрация” планира да се възползва.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14