Шоу

Мост на небесата – артистична стихия сред неръкотворна красота

  23.05.2023 09:19  
Мост на небесата – артистична стихия сред неръкотворна красота

Тържественият пасхален концерт „Мост на небесата“, провеждан с благотворителна цел за пореден път от арх. Пламен Пламенов Мирянов и неговата фондация „Нашият дом е България“, събра стотици миряни в подножието на „Божия мост“ до село Лиляче.

 

Природният феномен във Врачанския Балкан не само дари сцена на събитието, но и със своето име и дух му придаде символичен смисъл: изграждане на мост между слово и образ, между история и настояще, между човешко и божествено.

 
 

 

 

 

 

Синтезът на артистични изяви докосна сетивата на зрителите, увличайки ги в света на изкуството и дълбините на Божието слово. А природата напомни за себе си и с ветровете и краткия майски дъжд, подсилвайки драматичната красота на спектакъла.

 

Причудливият мост бе преобразен от въздействащо художествено осветление, откликващо на всичко ставащо, и одухотворен от тържествени църковнославянски песнопения, прочит на текстове от Светото писание и слова на светци, шедьоври от класическата музика и обичани народни песни. Изпълненията на Деси Добрева, Гуна Иванова, Ива и Велислава Костадинови, Ансамбъл "Българе", Класически ансамбъл „Кварто” и приятели, Женски хор “Нуша” с диригент и солист Нели Андреева, Веселин Калановски, Янко Лозанов, Галя Димитрова, Пламен Пламенов Мирянов и много други артисти и участници бяха посрещани с нарастващ интерес от публиката на обрисуваната в цветове и светлини неръкотворна сцена. „Многая лета“, "Къде си, вярна ти любов народна" и химнът на Република България, в ексклузивното изпълнение на Хора на БНР, завладяха сърцата.

 

 

 

 

 

 

 

„Мост на небесата“ е замислен не толкова като спектакъл, колкото като колективно съпреживяване и празник на сърцето. Колкото повече е въвличан човекът днес в света на виртуалното, толкова по-необходима му е непосредствената близост на хората, на споделеното вълнение. Вярата и изкуството са две от пътеките, които могат да отведат до това усещане за единение и извисяване.

Присъстващите не скриха възхищението си от всеки детайл в програмата: „Бели гълъби, изумрудено зелено, окъпано от дъжда…“, „Сценичното осветление е майсторско!“, „Очаровани сме! Грандиозно замислено!“. Споделяха удовлетворението си, че това събитие им е напомнило безмерната красота на природата и таланта на сънародниците ни.

 

 
 

 

 

 

 

"Божият мост е символичен! Нека и ние създадем мостове към корени, памет и култура, и мостове към ближния. Благодаря, че бяхме всички заедно! Бъдете благословени!" – каза авторът, режисьор и създател на спектакъла арх. Пламен Пламенов Мирянов.

Концертът „Мост на небесата“ се осъществи с любезното съдействие на Община Враца и с благословията на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски. Част от средствата, събрани от продажбата на билети за събитието, ще бъдат дарени за изграждането на Параклис “Свети Дух” в района на “Божия мост”.

Вижте галерията и преживейте този уникален спектакъл.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14