Свят

Полша готова да обучи украински пилоти за F-16, след като САЩ одобриха

  24.05.2023 10:20  
Полша готова да обучи украински пилоти за F-16, след като САЩ одобриха

Полша изрази готовност да обучава украински пилоти да управляват американски изтребители Ф-16, след като САЩ дадоха одобрението си, съобщи Франс прес.

"Готови сме да обучаваме пилотите на самолети Ф-16, но това обучение още не е започнало", заяви полският министър на националната отбрана Мариуш Блашчак, след среща на министрите на отбраната на страните на ЕС в Брюксел, посветено на помощта за Украйна.

Малко по-рано ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел увери, че обучението в Полша вече е започнало.

Други страни също имат намерение да участват в обучението. Нидерландската министърка на отбраната Кайса Олонгрен увери, че са получили разрешение от Вашингтон за обучаване на украински пилоти на Ф-16 и работят по конкретен график за началото на обучението. "Важно е да го направим веднага, щом стане възможно", подчерта тя.
"Първо започваме с обучението. Доставката на летателните апарати ще бъде следващият етап", добави тя, като спомена "съвместните усилия с Дания, Белгия, Обединеното кралство и други съюзници". Доставката на самолетите обаче изглежда ще бъде затруднена.

"Нашият принос не е от значение просто защото нямаме Ф-16 и не можем да обучаваме пилоти", заяви германският министър Борис Писториус. Швеция, Латвия и Естония също обявиха, че не разполагат с Ф-16. Самолетите биха могли да бъдат доставени на Киев от други държави от ЕС, които все още не са направили никакви изявления, или от САЩ.

Министрите обсъдиха и доставката на артилерийски боеприпаси, поискани от Украйна. "Държавите членки са доставили на Украйна 220 000 снаряда от различен калибър и 1 300 ракети" за зенитните и противотанковите ѝ оръжия след призива, отправен на 9 февруари от президента Володимир Зеленски, съобщи Жозеп Борел.  

От началото на руското нашествие в Украйна "държавите членки ни представиха фактури за 10 млрд. евро, което е много повече от очакваното" за доставените на Киев оръжия, отбеляза той. Възстановяването на около 40 % от сумите се извършва от Европейския механизъм за мир, създадена и финансирана от вноски на държавите членки извън бюджета на ЕС.


Анкета

Успешно ли ще е правителството Денков-Габриел?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14